13

апр.

Приглушената светлина не е полезна за бебето

От първия ден на бебето е важно осветлението

Приглушената светлина не допринася за правилното развитие на зрителните функции. Детето не умее да управлява очите си, то вижда по-зле от възрастните и се нуждае от светлина.

Добре е да прекарва повече време на дневна светлина. Може да редувате стаите според изложението им, за да сведете до минимум изкуственото осветление, което уморява очите.

Без него не можете да минете, но имайте предвид, че според някои офталмолози LED или флуоресцентни лампи не са подходящи за бебето. Първите създават неестествена за човешкото око светлина. Вторите трептят, което напряга зрението.

Крушките от енергоспестяващ вид може да са с бяла или с жълта светлина. По-разумно е да изберете за детската стая полилей, който свети не надолу, а нагоре, към тавана.

Остаряло е схващането, че през нощта бебето трябва да спи на запалена лампа. Ако искате да го наглеждате, без да ставате, сложете недалеч от леглото му нощна лампа с регулираща се светлина, която можете да намалите.

Не се стряскайте от кривогледство, нормално е поне докъм два месеца

Бебето трудно координира двете очи, те сякаш гледат в различни посоки. Това притеснява неопитните майки, но не бива, нормално е докъм края на втория месец, обясняват детските офталмолози.

Хлапето не е кривогледо, а на 2-3 седмици, когато се опитва да фиксира обект, се появява т.нар. физиологичен страбизъм -зрителните оси на двете очи се разминават.

Ако бебето не успява да съгласува движенията им до осмата седмица, е добре да се консултирате с офталмолог. Той ще прецени дали няма още някакви признаци за смущения и трябва ли да се прави нещо.

По принцип физиологичният страбизъм трябва да изчезне най-късно до 6 месеца.

Ако има кривогледство и се установи навреме, може да бъде лекувано

Сигнал за родителите да посетят офталмолог е, ако бебето е на около месец и когато бързо доближат предмет до очите му или направят рязко движение, то не мигне рефлекторно.

Обикновено педиатър прави първия офталмологичен преглед на бебето непосредствено след раждането. Вторият е добре да бъде на 9 месеца, третият – около третата година.

Източник: deti.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts