18

окт.

През есента слагам кестени в пералнята, само малцина избрани знаят този ценен трик

Наскоро се разхождах из парка и видях колко много кестени са изпопадали на земята, смесени с ярки есенни листа

Сезонът на конските кестени в момента е в разгара си. Чаках го, за да изпробвам на практика един много необичаен трик. Знаете ли, че кестените могат да се използват за пране?

Не всеки знае, че кестените, които покриват есенните алеи и гори, имат много полезни качества. И най-интересното от тях е, че могат да се използват за пране на дрехи направо в пералнята.

По своите почистващи свойства кестените са подобни на познатите на мнозина сапунени ядки. Те съдържат специално органично съединение сапонин. Това е естествен детергент и пенител. Ефективно премахва мазнини, прах и други видове замърсявания от дрехите. За да действат обаче кестените, сапонинът трябва да се освободи от тях. Как точно да направите това, ще разберете от днешната статия.

Ще имате нужда от:

• 4–5 кг кестени;
• чук;
• кухненска кърпа;
• мощен блендер;
• 1 голям стъклен буркан.

Приготвяне на прах за пране от кестени

На първо място трябва да се съберат кестени. След това увийте няколко кестена в кърпа и ги ударете с чук, за да ги натрошите на по-малки парчета. Смелете получената маса с мощен блендер.

Изсипете получената смес върху лист за печене, покрит с пергамент, на равномерен слой. Прахът трябва да се изсуши естествено или във фурната. В първия случай е най-добре да го направите на балкона в слънчев ден. Уверете се, че стаята не е много влажна. Ако ще използвате фурната, включете на минималната температура.

Сушенето на прах от кестени на слънце ще отнеме ден или два, по време на слънцегреенето. А във фурната ще са нужни около 6-8 часа.

Изсипете изсушения прах в стъклен буркан и го затворете плътно. Важно е частиците прах да не попаднат върху повърхностите, които по-късно ще използвате за готвене на храна. Измийте добре тавата за печене, върху която са изсушени кестените. Използването на този кестенов прах е много лесно. Половин час преди пране смесете в буркан 3,5 супени лъжици от продукта с 2/3 чаша гореща вода. Разклатете добре тази смес, докато се образува гъста пяна. Отцедете получената течност през цедка в отделен съд – това е вашият перилен препарат. Освен това полученото количество може да се раздели за 2-3 пранета.

Най-добре е препаратът да се приготви непосредствено преди зареждане на пералната машина. Ако искате да го направите за бъдеща употреба, можете да съхранявате течността от кестени в хладилник за не повече от 1 седмица. Това е всичко!

И още няколко полезни съвета с кестени

Приготвянето на прах от кестени е доста дълъг процес. Ако не искате да губите часове за подготовка на този натурален прах за пране има и по-лесен начин. Нарежете големите кестени на малки парчета и ги поставете в ленена торбичка.

След това е достатъчно да я поставите в барабана на пералнята и да започнете процеса на пране в този вид. Ефективността на този метод е по-малка. Ако дрехите са твърде мръсни, кестените може да не изперат всичко. Ако ще перете бяло или спално бельо, предлагам ви да смесите кестеновия перилен препарат с натриев перкарбонат (белина).

Четох, че има друг метод, и то по-лесен. Няколко кестена трябва да се нарежат на четвъртинки, да се поставят в буркан и да се залеят с вода. След това кестените трябва да се вливат в тази вода през цялата нощ.

След това трябва да разклатите добре буркана с кестени и да прецедите получената течност в отделението за препарат. По-добре е да направите това през по-гъсто сито, така че частиците от самия кестен да не попаднат в барабана.

Последният метод ме заинтересува най-много, защото е бърз и не изисква допълнителни усилия. Между другото, можете също да добавите няколко капки етерични масла към тази кестенова течност, за да подобрите аромата на изпраното пране.

Източник: takprosto.cc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts