11

мар.

Подхранване и хидратиране на кожата са две различни неща

Често четете препоръки, че кожата има нужда от хидратиране и подхранване

Това са две отделни грижи, които изискват различен набор от козметика. Обичайният съвет на дерматолозите е вечер да храните кожата, а сутрин да я хидратирате.

2/3 от човешкото тяло е течност, но с възрастта тя намалява. При новородено водата е 90%, при 50-го-дишен човек – само 55%. Водата в кожата е около 72%. И тъй като тя е бариерен орган, първа страда от недостиг на влага. Тогава се влошава тургорът, не може да се пречиства от токсини, нарушава се микроциркулацията, от която зависи тенът на лицето. Появяват се отоци под очите, защото лимфата не работи добре. Намалява синтезът на колаген и еластан, процесите на регенерация. Особено с напредването на възрастта хидратирането на кожата с подходяща козметика става задължително.

Смисълът от подхранването е кожата да получи жизненонеобходимите вещества

Така тя ще може да изпълнява защитните си функции, да се възстановява и да изглежда свежа. Кожата не може само с правилно меню да получи всичко, което й е необходимо – получава храна на остатъчен принцип, едва след като са удовлетворени нуждите на всички вътрешни органи.

Дерматолозите съветват жените да не пренебрегват нито хидратирането, нито подхранването на кожата си. Те подчертават, че в козметиката за подхранване важни са качествените мастни киселини, особено за суха и възрастна кожа. В т.нар. хидрофилни двуфазни средства има масло и вода, а това дава възможност да се съчетаят двете грижи. Удобни са и лесни за носене, нужни са за антиейдж грижа, защото възрастната кожа има нужда от непрекъснато хранене и хидратиране. Помагат и при мазна и комбинирана кожа За нормалната и суха обаче си остава по-добро разделението на вечерен и дневен крем.

Какво трябва да съдържа козметиката, за да сте сигурни, че дава нужното на кожата ви?

В хидратиращата трябва да има глицерин, хиалуронова киселина, екстракти на растения и водорасли, овлажнители.

Подхранващите кремове трябва да включват много витамини, омега киселини, липиди, ефирни масла, аминокиселини.

Помогнете си с маски

Освен редовно да нанасяте на лицето си правилно подбрани кремове, трябва да добавите маски с хидратиращ и подхранващ ефект.

Облепиховото масло отлично възстановява водния баланс в кожата. Маската с него е идеална при суха кожа, но може спокойно да се прилага при нормална и мазна. Към 1 ч.л. масло добавете 1 ч.л. течен мед, 3 с.л. предварително затоплено мляко, разбъркано добре с 1 ч.л. извара. Леко затоплете маската на водна баня и намажете на лицето, без зоната около очите. След 15 минути измийте с хладка вода.

Ще подхраните отлично лицето с маска от по 1 ч.л. мед и извара, 2 с.л. плодово пюре (банан при суха кожа и цитруси при мазна), 1/2 ампула витамин А и няколко капки масло от гроздови семки. При възрастна кожа с дълбоки бръчки сложете и 1 ч.л. коняк. Разбъркайте добре, нанесете на лицето и измийте след 15-20 минути.

Всеки ден може да натривате лицето със зехтин, който действа комплексно – храни и задържа влагата в кожата. Най-напред трябва да загреете маслото на водна баня. Втрийте го по масажните линии на добре почистено лице. След 15 минути попийте със салфетка непоетото.

Източник: skin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts