28

апр.

Повече „за“ отколкото „против“ детската ясла

Детската ясла е тема за различни полемики и спорове. Яслата е и място, нужно колкото на децата, толкова и на родителите

Щом имате избор дали да пратите 12-месечното си дете в яслата или да го гледате вкъщи (родител, роднина, бавачка), вероятно ще се объркате какво да решите. Според някои изследвания за здравето и за развитието му е вредно участието в „детски колектив“, според други е точно обратното. Едни педиатри и психолози съветват да не бързате до 2 години, но има и такива, които препоръчват да чакате чак до 3.

Специалистите не заблуждават родителите – в група хлапето ще хваща повече вируси и бактерии, отколкото ако го отглеждате вкъщи или в бабиния дом. Този безспорен риск обаче се тълкува различно.

Това е опасно при все още неукрепналата му имунна система, казват противниците на яслите преди 2-3 години

Опонентите им изтъкват, че детето повишава защитните сили на организма си тъкмо като се среща с разни патогени. Нима за да го пазите, ще го затворите вкъщи и няма да си играе с деца дори на площадката, питат те.

При всички положения съществени фактори са хигиената в яслата и контролът върху здравословното състояние на децата. Ако има медицинска сестра, която да връща вкъщи болните, останалите по-малко ще се заразяват, подсказват педиатрите какво да гледате, щом е възможно да избирате ясла.

Съветът не е адекватен за някои квартали в големите градове, където родителите са щастливи въобще да намерят място в ясла. Но ако сте от късметлиите, последвайте го.

Другата голяма тема за спор между специалистите е какво се случва с психиката на дете под 2 години, което всеки ден от ранни зори работещите мама и тате водят на ясла.

Според някои проучвания, при които е правен постоянен профил на кортизола, т.нар. хормон на стреса е изключително завишен. Децата в яслите имат стойности, сходни с тези при стресирани мениджъри, твърдят изследователи. Те припомнят, че хроничният стрес нарушава развитието на мозъка. Първите две години от живота са особено деликатна фаза в това отношение.

Има американски и европейски изследвания, според които при хора, постъпили от ранна възраст в ясли, по-често се срещат поведенчески отклонения

Учени оспорват тези резултати и им противопоставят други, според които колкото по-рано тръгне детето на ясла, толкова по-по-ложително отражение върху когнитивните способности и социално-емоционалната му компетентност се наблюдава. То от малко се научава да се справя и е по-успешно в живота.

Макар някои изследователи да посочват, че за стреса не оказва решаващо влияние качеството на посещаваното детско заведение – стреса все го има, все пак е съществено какви грижи се полагат от възпитателите. В малките групи децата не са пренебрегвани в множеството и развитието им е по-добро.

Експертите са категорични, че на 3 години синът или дъщеря ви трябва да тръгне на забавачка. Защитните сили на организма са достатъчно укрепнали, за да издържат на вируси и бактерии. По-добре да се срещне с тях сега, вредно ще е после да отсъства от училище.

От страх за здравето не пренебрегвайте ползите за психическото развитие на детето. Забавачката дава възможност за социализация, подготвя го как да общува и да се справя с предизвикателства в група, учи го на дисциплина.

https://popantofi.com/product/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d1%8c%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b0-bionur-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b5/

Източник: deti.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts