йога

18

окт.

Победете стреса с малки, но постоянни промени в храненето

Основната реакция на стреса при хората е чувството на глад под въздействие на кортизола

Когато се появи стрес, тялото освобождава хормоните кортизол, инсулин и грелин, които могат да засилят глада и желанието за нездравословни храни. Ако стресиращото събитие продължи, тези хормони остават повишени, повишавайки нивата на друг хормон, наречен лептин, който помага на тялото ви да разпознае, когато е пълно. Тези хормонални промени могат да повишат риска от заболяване, наречено лептинова резистентност, което според изследванията е свързано със затлъстяването.

За да измамите чувството на глад и да снемете стреса, е необходимо да хапвате често, на малки порции, и то нискокалорийни блюда. Продуктите трябва да бъдат максимално натурални и свежи. Но веднага трябва да спрем всички, които в борбата със стреса искат да станат вегетарианци. Липсата на белтъчини в организма на човека (а той все пак е хищник) също е стрес.

Антистресов ефект имат:

• млякото и млечните продукти;
• черният дроб и ястия с него;
• зелените листни зеленчуци;
• пшеничните трици, приготвени или добавени в супи;
• растителните масла (нерафинирани, с мирис и вкус);
• цитрусите, киселите плодове;
• домати, киви, тиква;
• морски дарове.

Избягвайте сладки зърнени храни, сладкиши и твърде много кофеин. Вместо това се съсредоточете върху протеини от храни като яйца, млечни продукти, ядки и семена, комбинирани със сложни въглехидрати, като тези в пълнозърнестите храни.

Изхвърлете силно рафинираните въглехидрати

Това са храни като бял хляб, паста, шоколад, бисквити, сладки или храни с добавена захар. Скритите захари могат да бъдат открити и в зърнени храни, консервирани продукти и преработени или пакетирани храни. Заменете преработените храни с нерафинирани храни като пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, овесена каша и ръж. Имайте предвид, че прекомерният алкохол също може да наруши нивата на кръвната захар.

Полезно е да се знае, че ако човек е разстроен или уморен от работа, обикновено пие кафе или чай. Но правилната реакция за организма в стрес е да изпие прясно изцеден сок или мляко.

Стимуланти като чай и кафе могат да осигурят временно повишаване на енергията, но консумацията на твърде много може да намали енергийните нива и да изчерпи хранителните вещества в дългосрочен план.

Стремете се да пиете поне 1-1,5 литра филтрирана вода през целия ден и опитайте да включите билкови или плодови чайове вместо кофеинови напитки.

Нека ви стане правило да вземате обяда си от вкъщи -полезни в борбата със стреса на работното място ще бъдат:

• пълнозърнест хляб със сирене и листа салата;
• зелена ябълка;
• сандвич с пастет, парче риба;
• суши.

Японската кухня е съкровищница на антистресови вещества, тъй като рибата и морските дарове съдържат много йод, Минерали и ненаси-тени мазнини. Пийте през деня и йогурт – той е много по-полезен от кафето и не предизвиква стрес.

Приготвянето на здравословна храна може да е последното нещо, което искате да правите, когато сте притиснати от време и сте под стрес. Но бъдете сигурни, че времето и усилията ви ще се отплатят в голяма степен — и вероятно ще забележите ползите от този план, когато нивата на стрес са най-високи. Какво потенциално ще получите ако промените диетата, за да се справите със стреса: повече енергия, по-спокоен ум, подсилена имунна система и може би дори по-тънка талия. Трябва ли да казваме повече?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts