16

авг.

Питагор: свръхестествено надарен пришълец от друга планета?

Някои факти за изключителния учен от древността Питагор ни карат да се замислим дали той всъщност не е пришълец от друга планета…

Името на Питагор се свързва най-вече с неговата теорема. Но той е бил изключителна личност и извън математическите си способности. Някои изследователи дори предполагат, че е получил знанията си от представители на извънземна цивилизация.

Ето няколко интересни факта за великия гръцки учен Питагор

• Аристотел го нарича чудотворец и неведнъж отбелязва, че притежава свръхестествени способности.

• Историците смятат, че е имал състояние, наречено синестезия. Това състояние дава на засегнатия човек способността да вижда музика, да чува цветове и да свързва аромати с имената на хората .

• Питагор демонстрира на Абарис Хиперборееца златното си бедро и се нарича син на Аполон.

• Римски легенди също го величаят като син на Аполон.

• Веднъж отровна змия ухапва древногръцкия учен. Той, от своя страна, също я ухапва и… змията умира.

• Порфирий и Ямвлих пишат, че ученият успял да вземе обещание от агресивна мечка да не вреди на никого. И звярът удържал на думата си.

Излиза, че освен гениалността си той притежава и свръхестествени способности, като умение да внушава волята си на животни, невъзприемчивост към отрови и т.н. Само със златното бедро не всичко е съвсем ясно.

Но има и още един интересен момент в живота на древногръцкия учен Питагор

Легенда за неговото семейство навежда на мисълта да се преразгледа теорията за гениалността и удивителните му способности.

Веднъж бащата на Питагор – Мнесарх, намира странно дете, което осиновява. Нарича го Астрей – т.е. „звездно дете“. Момченцето расте заедно с Питагор и е смятан за негов ученик или слуга.

Битува мнението, че това момче е притежавало уникални способности и че именно то стои зад гениалните математически прозрения на Питагор. Астрей е бил пришълец и притежавал висок интелект и свръхестествени способности. Именно той дарил с подобни способности и знания и самия Питагор.

Разбира се, едва ли ще узнаем някога така ли е било наистина. Но такива удивителни факти за Питагор и семейството му най-малкото ни карат да се замислим. А как да ги тълкуваме, е вече съвсем друг въпрос…

Източник: facts.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts