28

апр.

Ефект на Моцарт: Музиката помага за по-добра концентрация

Прибирате се от работа, а в стаята на тийна – тишина. Подвиквате „Дойдох си“, никакъв отговор

Тъкмо да се ядосате, че щеше много да учи за престоящо контролно, пък е излязъл, и дочувате музика. Чукате, чукате на вратата и накрая отваряте с леко свито сърце – да не го заварите в компания и в неудобно положение. Но, слава богу, скъпото ви дете е само и наистина учи със слушалки на ушите, от които се чува музика чак в коридора. Рап, арендби, абе, нещо различно от Моцарт.

Не бързайте да подхващате лекция на нито една от двете теми, които веднага ви идват в ума. Махнете приветливо и се измъкнете, за да си учи, както иска.

Забележката, че прекалено силната музика в слушалките е опасна за слуха, я вмъкнете по друго време. Прави сте – изследванията доказват, че точно такъв е ефектът, когато постоянно нещо звучи силно в слушалките.

Но да мърморите, че синът или дъщеря ви слуша музика, докато учи, не сте прави. Поредно научно изследване на психолози от Университета на Кардиф доказа, че ако работата изисква концентрация и мобилизация на ума, музиката помага човек да се справи по-бързо с поставената задача. Това е т.нар. ефект на Моцарт.

Ако за него сте чували и преди, не го приемайте буквално. Не става дума за класическа музика и за благоприятното въздействие от няколко симфонии на Моцарт, често спрягани като особено ефективни. Според новото изследване те няма да помогнат на тийна, а ще му навредят, ако не му харесват.

Музиката помага само когато любими композиции са фон при решаването на творчески задачи. Тя увеличава производителността, щом индивидът я възприема като приятна, т.е. щом тя съвпада с неговите предпочитания. Ако не съвпада, мозъкът му се опитва да изолира звуците и продуктивността му намалява.

Накратко, синът или дъщеря ви може да си слуша рап, рок, аренби, чалга, Вивалди или каквото харесва според резултатите от изследването, публикувани в сп. „Популярна наука“.

Може само предпазливо да вметнете, че според това проучване любимата музика не помага при решаването на особено сложни задачи. Те си изискват максимална концентрация, без странични шумове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts