29

юли

Останките на загинал алпинист преди 37 години се появиха от топящ се глетчер

Останките на германски алпинист, изчезнал при преход по глетчер близо до емблематичният връх Матерхорн в Швейцария през 1986 г., бяха разкрити от топящите се ледници в Алпите, съобщи Ройтерс.

Откритието е направено на 12 юли от алпинисти, минаващи по глетчера Теодул в Цермат, съобщи полицията в кантона Вале.

„ДНК анализът позволи идентифицирането на алпинист, който беше в неизвестност от 1986 г.“, се казва в изявление на полицията.

През септември 1986 г. германецът, който по това време е на 38 години, е обявен за изчезнал, след като не се е върнал от поход.

Полицията не предостави допълнителна информация за самоличността на катерача, нито за обстоятелствата около смъртта му. Тя обаче публикува снимка на самотна туристическа обувка с червени връзки, стърчащи от снега, която е принадлежала на изчезналия.

Останките на алпиниста са били подложени на съдебномедицински анализ в болница във Вале, което позволява на експертите да ги свържат с изчезването преди 37 г., заяви полицията. Свиващите се поради изменението на климата ледници в Алпите доведоха до откриването на тела на алпинисти,  изчезнали през последните десетилетия, които се смятаха за безвъзвратно загубени.

През 2015 г. бяха открити останките на двама млади японски алпинисти, които изчезнаха на Матерхорн по време на снежна буря през 1970 г., Самоличността им беше потвърдена чрез ДНК тестове на техните роднини.

Миналата година ледниците в Швейцария регистрираха най-високата си скорост на топене от началото на измерванията преди повече от век, като загубиха 6% от оставащия си обем – почти двойно повече от предишния рекорд от 2003 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts