21

фев.

Научете детето да обича четенето по метода на интерактивното четене

Специалистите смятат, че детето ви може да обикне книгите, ако от ранната му възраст използвате метода на интерактивното четене

Същността му не е в използването на някакви скъпи джаджи. Принципите са други.

• Четете му. При това е много важно да постигнете пълно разбиране на текста. Правете паузи, за да обясните непознати или неразбрани думи и изрази. Веднага поговорите за това, което е заинтересувало детето. Не казвайте: „Да дочетем до края и после ще питаш“. Има ли въпроси, не чакайте с отговорите.

• Питайте. Това е един от главните принципи на интерактивното четене. Задавайте въпроси за всичко – какво мисли детето за поведението и чувствата на героите, за ситуациите, в които попадат, и причините за тях.

• Разигравайте. Четенето може да се превърне в театрално представление. Използвайте различни гласове, интонация, жестове. Може да включите играчки или предмети. Не е задължително да имате Снежанка и седемте джуджета, наречете кукли на тях. Чрез нагледността детето по-бързо ще разбере как едно събитие води до друго и защо героите реагират така, а не по друг начин.

• Обсъждайте детайли. За да вникне наистина в текста, детето трябва да знае повече от написаното и нарисуваното. Обсъждайте, пояснявайте и добавяйте нови знания, за да може да разбира по-добре историята и илюстрациите.

• Съотнасяйте. Това означава да приближите сюжета до жизнения опит на детето. По този начин то ще може по-добре да разбере позицията на персонажа, защо той мисли и постъпва именно така. Нека детето ви разкаже дали е попадало в подобна ситуация и как се е справило, за какво си е мислело и от какво се е страхувало. Ако подобно нещо не му се е случвало, обсъдете какво би направило, ако се окаже в такава ситуация.

• Преразказвайте. Предложете на детето заедно да повторите четени приказки. Може да опитате най-напред да минавате стъпка по стъпка сюжета. След това усложнете задачата – фантазирайте за друго възможно развитие на събитията.

Не забравяйте да хвалите детето по време на четенето и обсъждането: „Браво! Колко хубава книга си избрал/а“ или „Много интересно разказваш тази приказка!“.

Старайте се да превърнете четенето в увлекателна игра – обучението в игрова форма е най-ефективното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts