17

май

НАСА съобщава: Ако убийствена слънчева буря се насочи към Земята, ще знаем 30 минути предварително

От известно време медиите пишат как Слънцето се доближава до своя слънчев максимум, тоест става все по-активно с много повече петна и огнени пламъци. За щастие, така наречените слънчеви изригвания достигат до нас под формата на слънчеви изригвания, които в най-лошия случай могат да повредят технологията, да нарушат комуникациите, да засегнат електрическите мрежи и да повредят сателитите.

Но какво ще стане, ако нашата звезда излъчи нещо подобно на „суперизбухване“, което може да причини атмосферни смущения или да повлияе по някакъв начин на живота на Земята? За да разберат какво можем да направим в случай на по-сериозна слънчева буря и колко време имаме за реакция, учените от НАСА използваха модели на изкуствен интелект, за да разработят система за ранно предупреждение, съобщава Universe Today. Те обявиха, че тази система може да ни даде около 30 минути предизвестие, преди потенциално опустошителна слънчева буря да удари определен район. А именно, светлината се движи по-бързо от материала, излъчван от Слънцето, и следователно валидният анализ на данните може да ни даде половин час възможно време за реакция.

Но колко трябва да се страхуваме от такива убийствени събития в космоса? Учените разделят слънчевите ракети на 5 класа, всеки 10 пъти по-мощен от предходния – A, B, C, M и X. Всяка категория има 9 подгрупи; и най-мощните лъчи от клас X могат да имат около 10 пъти по-голяма мощност от светкавицата X1. На теория няма ограничение за това колко големи могат да бъдат рентгеновите лъчи, а най-мощните, наблюдавани през 2003 г., бяха класифицирани като X28. Най-мощните ракети от клас X могат да произведат същото количество енергия като един милиард водородни бомби. Ако бъдат насочени към Земята, те могат да повредят сателити, комуникационни системи или електрически мрежи. Например лъчите от клас X5 и X6 предизвикаха изхвърляне на коронална маса (CME) през декември 2006 г., което наруши GPS сигналите.

А именно, досега не е наблюдавано Слънцето да е създало супер лъч, който да унищожи целия живот на Земята. Дори най-мощната регистрирана геомагнитна буря – събитието Карингтън от 1859 г. – няма забележим ефект.

„Какви лъчи трябва да бъдат, за да изчезне целият живот на Земята?“ Не знам отговора на този въпрос, но досега не сме регистрирали нито едно слънчево събитие, което да е достатъчно голямо и мощно, за да повлияе на човешкото здраве“, каза Дъг Бизекер от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA). Така че най-лошото, което може да ни се случи е да нямаме ток и интернет за няколко часа. Но дори това може да доведе до известно ниво на колапс. Затова експертите обучиха изкуствен интелект (моделът беше наречен DAGGER), за да може да предвиди силата и посоката на слънчева буря за по-малко от секунда и да изчисли точно къде може да причини най-големи щети. Предишни модели за прогнозиране използваха изкуствен интелект за създаване на местни геомагнитни прогнози за конкретни места на Земята. Други модели, които не използват изкуствен интелект, дадоха глобални прогнози, които не бяха съвсем навременни. Следователно, това комбинирано ниво на прогнозиране, което може да се приложи към цялата планета, прави DAGGER значителна стъпка напред в прогнозирането и реагирането навреме на потенциалните опасности от слънчеви бури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts