дресиране на куче

23

апр.

Лесни и важни съвети за дресиране на куче

Тук ще научите съвети за дресиране на куче и обучаването му на най-важните команди

Моментът, в който най-накрая се разбирате, вашето куче получава наградата, която го прави толкова щастливо, и вие си прекарвате добре заедно. И докато това е игра, няма да намерите нищо друго освен ползи за вашия кучешки спътник и за вас. Ето защо в това пространство ще ви предоставим  най-лесните трикове, за да научите кучето си.

Трябва ли е да дресирате вашето куче?

Преподаването на трикове на куче не означава само удовлетворението от това, че животното ви се подчинява. Всъщност ползите, които се открояват от тази практика, са насочени към емоционалното и психологическо благополучие на кучето. Сред тях се открояват някои:

  • Намалява стреса
  • Помага при социализацията
  • Подобрява връзката между човек и куче
  • Тази дейност обаче, както беше споменато по-горе, трябва да бъде забавление, което кучето да харесва. Когато прекарвате време с кучето си по този начин, няма място за следното:
  • Наказание
  • Разочарование
  • Прекомерни изисквания

Възрастта на кучето влияе ли върху способността му за обучение?

Истината е, че кученцата – тъй като са в жизненоважен период, в който мозъкът им се развива – имат по-голяма пластичност на мозъка, което им позволява да учат по-лесно от възрастните. Това обаче не означава, че възрастните кучета не са способни да учат. Те обаче ще се нуждаят от по-кратки и по-чести сесии, за да консолидират кондиционирането.

С възрастта кучетата показват по-бавно учене и по-малко умствена гъвкавост, както беше открито в проучване, публикувано в списание AGE през 2016 г. Бъдете търпеливи и давайте много любов, ако искате да научите на трикове възрастно куче.

Съвети за дресиране на куче за най-важните команди:

Седни

Тази команда е една от най-лесните за обучение, тъй като възнаграждава естественото поведение на кучето. За да накарате кучето си да седне, трябва да започнете, като му покажете лакомство над главата му.

Когато преместите ръката си напред, кучето ще седне, за да може по-добре да вдигне главата си нагоре. След това ще продължите да възнаграждавате вашия домашен любимец и ще кажете думата, която сте избрали,

Легни

Този трик е по-лесен за научаване от кучето, ако вече знае как да седи, когато го помолите. В това положение поставете лакомството на носа му и го спуснете на пода, така че кучето да легне и да поддържа главата си. Както при другите упражнения, произнасянето на командата на глас и утвърждаването ще накара вашия домашен любимец да легне сам.

Претъркулване

Това е един от най-забавните и лесни трикове, които кучето може да направи. Първо, то трябва да знае как да легне, когато го помолите. В противен случай ще бъде по-сложно. От тази позиция насочете кучето си с лакомство, така че да легне настрани и малко по малко да завърши пълното превъртане. Когато вашият домашен любимец успее, наградете го и кажете думата, която сте избрали като команда.

Обърни се

Този трик е забавен и привлича вниманието. За да го направите, дръжте лакомство близо до носа на вашия домашен любимец и го накарайте да го следва, така че, нарисувайки кръг с ръката ви, вашето куче да се завърти в кръг. Когато завърши хода, изречете избраната команда и оставете животното да изяде лакомството.

Подаване на лапа

Тази класика е още един от най-лесните трикове за обучение на вашето куче, тъй като привличането на вниманието ви с лапа е естествено кучешко поведение, от което можете да се възползвате. Ако вашият кучешки спътник има този навик, ще трябва само да го затвърдите и да го свържете с конкретна дума, както в предишните случаи.

Ако, от друга страна, искате вашето куче да го научи от нулата, методът се състои в това да го накарате да свърже командата с вдигане на лапа. За да направите това, вдигнете го сами и с практиката кучето ще свърже този физически контакт с наградата и ще го направи само.

Както можете да видите, най-лесните трикове за обучение на вашето куче се постигат чрез положително подсилване. Не се колебайте да прекарате време с вашия космат приятел и да създадете хубави спомени, тъй като кучетата са интелигентни и чувствителни животни, за които си струва да се грижите.

Източници: https://myanimals.com; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts