23

ян.

Къде сбъркахте на интервюто за работа?

Смятате, че сте се справили добре на новото интервю за работа. Само че не ви се обаждат или получавате имейл – не сте одобрени…

интервю за работа
Естествено, започвате да се питате къде сте сбъркали, та не са ви харесали. Много важен въпрос, защото умният човек не се отчайва от провал, а се старае да си направи изводи, за да не му се случва отново.

Специалистите по кариерно развитие съветват да се опитате да продължите контакта с човек от компанията, която ви е отхвърлила, за да разберете какво не ви е достигнало, за да спечелите желания пост. Попитайте кои са уменията, върху които трябва да продължите да работите, коя част от вашето представяне може да бъде подобрена. Анализът на тази обратна информация ще увеличи шансовете ви при следващото интервю за работа.

Основният проблем обаче е, че хората от отделите по човешки ресурси хич не обичат да си общуват с отхвърлени кандидати. Още по-трудно е да говорите с началник, ако той ви е интервюирал.

Опитайте се да получите обратна връзка , за да се представите по-добре на следващото интервю за работа

Разумно е да изчакате малко, за да не помислят, че се каните да недоволствате, задето не са избрали вас. Точно така ще стане, ако пробвате да зададете въпросите си веднага щом научите, че не сте получили работата.

Не трябва обаче и да чакате твърде дълго, защото ще ви забравят. Няколко дни по-късно, но не повече от седмица е добър срок, посочват специалистите.

Потърсете представителя на компанията, с когото сте контактували за интервюто. Веднага уточнете, че целта ви е да получите информация за уменията, които трябва да придобиете, за да станете по-конкурентноспособни на пазара на труда, и се надявате да чуете какво не ви достига. Но бъдете готови да не дойде отговор. Напълно възможно е на специалиста от „Човешки ресурси“ да не му се занимава с вас. А е твърде вероятно и работодателят да не позволява да се дава подобно мнение, защото иска да се предпази от риск тази обратна връзка да бъде използвана срещу него.

Най-добре е да потърсите мениджъра, който ви е интервюирал. Той може да ви даде по-искрен и конкретен отговор. Пробвайте да се свържете с него по телефона. Ако не стане и е посочен имейл адрес, му напишете кратко съобщение, че молите за кратък телефонен разговор, в който да получите мнение и конструктивна критика за вашето представяне по време на интервюто за работа.

Съобщението ви би могло да гласи примерно: „Уважаеми господин Иванов, аз
съм … Изключително ценно за мен ще бъде да разбера защо не бях избран за позиция, за която кандидатствах във вашата фирма и как мога да подобря представянето си. Ще съм благодарен за всяка обратна връзка по тази тема. Готов съм да чуя истината, дори ако тя няма да ми хареса. Може ли да отделите 15-тина минути за телефонен разговор, в който да поговорим по този въпрос?“

Дайте своя телефонен номер и се надявайте да ви се обади. А ако получите час, когато вие да се обадите, бъдете точни.

Какво да попитате когато искате инфомрация за неуспешното интервю за работа:

Внимателно обмислете и даже репетирайте на глас какво да кажете по време на разговора.

Непременно започнете с благодарност за отделеното време. По този начин показвате добро възпитание и създавате позитивна нагласа у човека, който наистина прави нещо ценно за вас, без това да му влиза в задълженията.

След уважителното встъпление въпросите ви трябва да са кратки и конкретни. Помнете, че ще получите по-полезни отговори, ако всичките ви питания са насочени не към темата „Защо не получих работата“, а към „Как мога да подобря представянето си“.

Не възразявайте, дори да не ви харесва това, което чувате, или пък то въобще да не е вярно за вас. Обадили сте се да слушате и да си правите изводи, а не вие да говорите. Много възможно е човекът, който ви е интервюирал, да не ви е полезен. Въпреки това завършете пак с благодарност за отделеното време.

Ако вашата молба за разговор бъде отхвърлена, не бързайте да се предавате. Особено ако това не е първото ви интервю за работа, от което си тръгвате с празни ръце, може би правите някакви грешки. Затова потърсете специалист, по-опитен колега или приятел, на които имате доверие. Помолете го да разиграете същото интервю за работа, за да анализирате къде сте сбъркали. Особено щом говорите с професионалист, той бързо ще открие има ли проблем в начина, по който отговаряте или се държите.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts