13

ное.

Колко години трябва да минат, за да ви повишат?

За 4-те години, през които трябва да се получи така желаното повишение говори Уитни Джонсън, треньор по развитие на кариерата в Harvard’s Executive Education program


Освен ако не сте на върха на йерахията, да стоите цяла петилетка на едно и също място не е добър признак за шансовете ви в тази компания. Не е задължително да са ви издигали в ранг, но ако и не са ви възложили повече отговорности, които по правило вървят с по-висока заплата, значи оценката на ръководството за вас не е добра. Особено пък щом възможности са се отваряли междувременно.

Трябва да опитате да разберете каква е причината да не получавате повишение или увеличение на заплатата

Най-често се налага честно да си признаете, че може би сами сте си виновни, понеже не изпитвате желание да направите нещо повече от това да покривате работния минимум. Страдате от липса на мотивация и дори вие досега да не сте си дали сметка за това, шефът ви
Това не е но число и не му се плашете, а го приемете като повод да се замислите.

Трябва да покажете на ръководството, че сте готови да излезете от зоната си на комфорт и да приемете нови предизвикателства.

Друг вариант е да откриете, че ви липсва едно или няколко нови умения, които се налага да усвоите, преди да се изкачите до следващото ниво на професионалната стълбица. Не правете грешката да вярвате, че всичко знаете и можете, колкото и опит да сте натрупали. Не смятайте и че с талант всичко ще постигнете. Дори да го
имате, той трябва да бъде доразвиван непрекъснато. Постоянството е двигателят, който ви е нужен и за усвояване на нови умения, и за доизграждане на таланта.

Според специалистите по кариерно развитие, ако фирмата ви е от тези, в които има оценки за служителите и в тях за представянето ви пише нещо от сорта „покрива изискванията“, се налага да се поразмърдате. Няма да загубите работата си, но определено сте в застой. Всичко, което правите, е на средно ниво. Щом искате повишение, единственият ви правилен избор е да положите доста допълнителни усилия, за да ви забележат.

Може би шефът ви не е наясно с факта, че искате промяна във вашите задължения, която да покаже, че сте в състояние успешно да се справяте с по-големи отговорности. В такъв случай проведете открит разговор с него, попитайте какви са шансовете ви и какво точно е необходимо, за да продължите кариерното си израстване. Постарайте се да получите яснота, защото от нея зависи има ли какво да чакате в тази фирма, или е по-разумно да потърсите възможности за себе си другаде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts