1

авг.

Коя възраст на детето се счита за най-трудна – отговорът ще ви изненада

Има определена граница, достигайки която, за детето става много трудно да общува с родителите

Когато в семейството се появи бебе, мама и татко вярват, че този период на детето е един от най-трудните. Новосъздадените родители не спят нощем, справят се с детските колики и писъци, болести и трикове с храненето. Но това не е нищо, в сравнение с онова, което ги очаква.

Трудно става, когато детето прави първите стъпки и овладява пространството наоколо – пада, изправя се, взима предмети от пода в устата си и пълзи където е възможно и невъзможно. Това се превръща в специален тест за майките и татковците.

Почти всички родители казват, че юношеството е най-трудно. Именно през този период възникват най-много конфликти между мама, татко и детето им. Детето протестира срещу всяка родителска забрана и твърдение, бунтува се и прави всичко по свой начин. Превратностите на преходната възраст, майките и бащите на юноши определено успяха да изпитат и издържат сами.

Всички горепосочени примери обаче не се считат за най-трудните, по отношение на възпитанието и общуването с детето. Наскоро беше посочена възраст, която официално е призната за трудна. През този период детето става почти неконтролируемо.

Най-трудната възраст на детето

Според многобройни проучвания, проведени сред родителите, най-трудната възраст за детето е 8 години. През този период тялото на детето претърпява хормонални промени. Тъй като всичко се променя на ниво физиология, психиката е под стрес. За родителите става трудно да намерят общ език с детето, да държат действията му под контрол и в същото време да не оказват ненужен натиск.

Някои майки и татковци са сериозно изненадани, че дори на 7 години, когато отиде в първи клас, не е било толкова трудно. А на 8 – вече са отбелязани неприятни метаморфози.

Факт е, че на тази възраст детето вече иска да се изолира, да се дистанцира и да е напълно независимо

То започва да използва всякакви начини, за да демонстрира своята „зрялост“. Въпреки това, малкият човек все още иска да прегърне майка си преди лягане, както и да му се прочете приказка.

Тази конфронтация между възрастните и детето е натоварваща и за двете страни

Поради това възникват чести промени в настроението, конфликти с родителите и други проблеми. Родителите също може да излязат извън коловоза на нормалните, добре познати и отработени взаимоотношения. Така че те също трябва да се подготвят.

Всичко това обаче е преходно. Детството минава много бързо и една трудна възраст рано или късно ще бъде както зад хлапето, така и зад майка му и баща му. Родителите просто трябва да проявят разбиране и да му помогнат да преодолее този леко странен период.

По-малко крясъци, повече изслушване и скъсяване на дистанцията ще помогнат. И все пак, подходът зависи както от самото дете, така и от родителите.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts