махмурлук

15

сеп.

Кой вид алкохол е най- малко вероятно да ви причини махмурлук и главоболие

Прочетете, за да разберете с кой вид алкохол не трябва да прекалявате, за да не получавате махмурлук

Всички видове алкохол съдържат активна съставка, наречена етанол. Но по време на процеса на ферментация често се образуват и токсични странични продукти, наречени „конгенери“. И според няколко проучвания, алкохолните напитки с големи количества конгенери увеличават интензивността и силата на махмурлука – защото тялото ни се бори да ги разгради.

Тук ще разгледаме някои от любимите ни напитки и каква е вероятността те да ни оставят със силен махмурлук или ужасно главоболие.

Водката е едно от питиетата, които не причиняват толкова силен махмурлук и главоболие

За много от нас националната напитка на Русия ще бъде свързана със съмнителни житейски решения (не е изненадващо, като се има предвид, че повечето марки са 40% алкохол, смесен с вода).

Но проучване на British Medical Journal установи, че водката всъщност е най-малко вероятното питие да ви причини махмурлук: тя е толкова чиста, че практически не съдържа конгенери. Но смесването на водка със сладки напитки за разредител променя нещата. Главоболието и махмурлука се получават точно заради тях.

Други подобни напитки, като ром, саке и джин, имат подобно ниско съдържание на конгенери (макар и не толкова ниско, колкото водката) и затова е по-малко вероятно да ви накарат да се почувствате зле и да получите махмурлук или главоболие.

Уискито причинява силен махмурлук

Алкохолни напитки с по-високо съдържание на конгенер и по-тъмен тон като уиски и бърбън водят до много по-тежък махмурлук от по-светлите или чисти спиртни напитки. Установено е, че един конкретен конгенер, метанол (намиращ се в най-високи нива в уискито и червеното вино), остава в тялото доста дълго време, което води до по големи последствия на другия ден.

Шампанско

Много от нас са привлечени от мехурчетата, особено около нова година. Но Борис Табаков, професор по фармакология в университета на Колорадо, обяснява, че газираните напитки като просеко, шампанско и кава също могат да доведат до убийствен махмурлук.

В резултат на това около две трети от хората се напиват по-бързо, когато пият шампанско или други газирани алкохолни напитки.

Източници: https://www.stylist.co.uk/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts