хранителни добавки

13

апр.

Кои хранителни добавки са наистина полезни за сърцето?

Има много митове относно действието на определени хранителни добавки върху сърдечно-съдовата система. В тази статия ще разберете кои от тях са наистина полезни и кои не.

Някои добавки са значително по-ефективни от други, когато става въпрос за полезно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Това открива нов мета-анализ, наскоро публикуван в „Journal of the American College of Cardiology”.

Анализът използва дании от 884 проучвания и над 883 000 пациенти. Изследователите от “Brown University” систематично са прегледали всички съществуващи доказателства за т.нар микронутриенти, които се приемат под формата на хранителни добавки. Те са идентифицирали кои от тях реалано понижават риска от сърдечно-съдови проблеми, инфаркт или инсулт и кои от тях не предлагат никакви ползи в тази посока или дори имат неблагоприятен ефект.

„Този анализ представлява първата изчерпателна и базирана изцяло на доказателства извадка, която определя измеримо потенциалните ефекти на хранителните добавки върху сърдечното здраве”, казва главният изследовател Симин Лиу, професор по епидемиология в “Brown University”.

„Нашето проучване подчертава значението и важността на разнообразните микроелементи и равновесието между плюсовете и минусите за здравето от добавките”, допълва още професорът.

Симин Лиу, професор по епидемиология в „Brown University“ и главен автор на анализа


Следните добавки са доказано полезни за сърдечно-съдовата система:

Проучванията, включени в анализа откриват най-убедителни доказателства за ползите за сърцето от:

  • Омега-3 мастни киселини (рибено масло) – ползите му са многократно потвърдени и е известно, че намалява общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания.
  • Фолиева киселина – има доказателства, че намалява риска от инсулт.
  • Коензим Q10, познат още като CoQ10 – подсилва сърдечната функция и намалява риска от инфаркт.

Други вещества, които доказано намаляват риска от сърдечни заболявания и благоприятстват работата на сърцето, включват: омега-6 мастни киселини, магнезий, L-аргинин, цинк, L-цитрулин, витамин D, алфа-липоева киселина, куркумин, мелатонин, генистеин, катехин, кверцетин и флаванол.

Добавки, които нямат ефект върху сърцето или са вредни:

Анализът на данните показва, че някои добавки, които са смятани за полезни за сърцето, всъщност нямат отражение върху функцията на важния орган. Такива са витамин C, селен и витамин E. Те не оказват никакъв ефект върху дългосрочното сърдечно здраве.

Авторите на изследването също така откриват, че добавките с бета-каротин са вредни за сърцето и общото здравословно състояние. Те призовават за големи и висококачествени проучвания за установяване на дългосрочните ефекти от някои микроелементи, които се възприемат за здравословни.

А полезни ли са за сърдечното здраве антиоксидантите?

Общоприето е, че добавките, съдържащи антиоксиданти са полезни за сърцето, защото тези вещества намаляват т.нар „оксидативен стрес”, който е фактор за много от заболяванията, свързани с този орган.

Американската асоциация на кардиолозите препоръчва диети, включващи храни, които са богати на антиоксиданти. Средиземноморската диета е най-известният пример за такъв модел на хранене.

Но веществата в добавките не са същите като тези, които се съдържат в храните. Проучванията сочат, че резултатите от антиоксидантите, приети чрез добавки, са доста противоречиви.

Ако смятате да приемате добавки, се консултирайте се лекаря си

Не е лоша идея да поговорите с лекаря си, преди да започнете прием на хранителни добавки. Също така е добре да знаете, че има разлики в качеството на различните марки добавки, така че е важно да четете съдържанието им, когато пазарувате.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts