Кои са 10- те държави, които консумират най много калории

калории

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) публикува доклад за количеството калории, консумирани от 184 страни. Повечето от челните позиции са заети от европейски нации, плюс 2 от Близкия изток и Съединените щати. В тази статия можете да разберете страните, които консумират най-много калории и каква е диетата във всяка от тези страни.

Анализ, публикуван от Оксфордския университет, организира 184 държави в света според броя на калориите, които техните жители приемат на ден. Докладът се основава на данни, събрани от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), последната година за която е 2020 г.

Фрапираща подробност е, че повечето от нациите надхвърлят 2000 калории, които техните жители приемат средно на ден. Докато всички заемащи първите 10 позиции са над 3500 калории на ден.

СЗО препоръчва между 1600 и 2000 калории за възрастни жени и 2000-2500 за мъже. Във всеки отделен случай обаче се намесват фактори като възраст, телесно тегло и извършвана физическа активност.

От своя страна Министерството на здравеопазването на Испания подчертава удобното разпределение на приема на калории в различните часове на деня:

  • закуска. 20% от дневните калории.
  • Средно утро. Между 5 и 10%.
  • Обяд. 30 %.
  • Закуска. Между 5 и 10%.
  • Вечеря. 25 до 30 %.

В допълнение към броя на калориите, статистиката отчита и количеството протеини, мазнини и месо, които всяка страна консумира средно дневно. Трябва да се уточни, че данните не отчитат количеството изхабена храна.

Румъния 3599,76 kcal

10-то място в таблицата заема Румъния. Според данни от същото изследване, жителите на тази балканска нация консумират 180 грама месо и 128,30 грама мазнини на ден.

Според Асоциацията на испанските компании в Румъния, млечните продукти, кафето и домашните птици съставляват голям процент от техните хранителни навици. Освен това актуални са и месото, плодовете, зеленчуците, маслата.

В културен аспект те имат гастрономия, повлияна от балканската, немската и унгарската кухня. Супи и месни и рибни ястия изобилстват.

Катар 3609,15 kcal

Следващият в списъка е Катар, малка арабска държава, която отбеляза експоненциален икономически растеж през последните десетилетия. В рамките на дневните калории катарците включват 216,94 грама месо и 131,07 грама мазнини. Междувременно повече от половината от техния прием на протеин идва от зеленчуци и на второ място месо.

Повечето от типичните катарски ястия, като майбус, уарак енаб или коуса, съдържат ориз и месо. Белият ориз е зърно, което има 361 калории в порция от 100 грама, докато кафявият ориз едва се намалява до 345. Въпреки това, това количество се променя до около 130 калории, след като се сготви.

Италия: 3620,56 kcal

От този пример е забележимо как страните, които консумират най-много калории на ден, са и тези, които поглъщат най-много мазнини. Например диетата на италианците се състои от средно 155 грама мазнини на ден, което прави тази страна десетият най-голям потребител в света.

На свой ред месото представлява 195 грама от диетата им на ден. Влиянието на пастата, пицата, ризотото и джелато в гастрономията на европейската страна е добре известно. Откроява се обаче приемът на млечни продукти, които заемат 20% от дневния им прием на протеини.

Германия: 3647,81 kcal

Следващото място е Германия, страна, която от своя страна прави голям скок сред най-големите консуматори на мазнини в света. 166 грама на ден я поставят на четвърто място в страната с най-висок прием. Вероятно консумацията на месо и колбаси, които са много важни в неговата гастрономия, обяснява част от ситуацията.

Освен това статистиката показва, че германците приемат голяма част от протеините си чрез месото. В този смисъл страната в този списък с Топ 10 включва най-малко грама растителни протеини в диетата си.

Австрия: 3738,94 kcal

Шестият по големина потребител на калории в света е в същото време страната, която поглъща най-много мазнини на човек. Около 185 грама го поставят в горната част на тази таблица, докато приемът на месо възлиза на 213 грама на ден.

Австрийската кухня очевидно е близка до немската. Например, той абсолютно предпочита колбасите, които са много популярни в уличните храни. Едно от най-представителните ястия в страната обаче е виенският шницел, съставен от телешко или пилешко, панирано и пържено.

Турция: 3762,08 kcal

Най-доброто турско ястие е кебапът, състоящ се от резени месо, зеленчуци и сос върху пита хляб. Също така популярна е долма, която увива парчета говеждо месо и варен ориз в лозови листа. Други типични препарати също показват влиянието на месото, зеленчуците и ориза в турската кухня.

Поразителен факт е, че за разлика от горните страни, турците приемат по-голямата част от протеините си чрез зеленчуците. В допълнение, дневният прием на мазнини е 125 грама, значително по-нисък от този в Австрия и Германия.

Белгия: 3824,21 kcal

Тази европейска страна има силно френско и холандско влияние в кухнята си, въпреки че включва и северноафрикански и ориенталски елементи. Белгийската култура поставя голям акцент върху храната, която е една от отличителните черти на региона. Типичните ястия включват картофи, наденица и риба.

Така белгийците консумират почти 170 грама месо и 180 грама мазнини на ден, което ги прави третата страна с най-висок прием на последните. Друг забележителен факт е, че това е страната в тази класация, която най-много включва своите протеини чрез млечни продукти, представляващи почти 30% от общия брой.

Ирландия: 3850,50 kcal

Влизайки в подиума на най-големите потребители на калории, е възможно да се намери друга европейска нация. В Ирландия картофите също са честа съставка на типичните ястия, като колканон или чамп. Ирландците ядат много месо и по съдържание на мазнини са на шесто място в света със 162 грама на човек на ден.

САЩ: 3868,28 kcal

Втората страна в света с най-висок калориен прием е и вторият най-голям консуматор на месо и мазнини в света. Американците получават по-голямата част от протеините си от месото и това не е причинно-следствена връзка в страната, където се е родила бързата храна.

В тази връзка проучване на Иберо-американското списание за образователни изследвания и развитие предполага, че прекомерният прием на бързо хранене може да благоприятства развитието на затлъстяване. В допълнение, това също е рисков фактор за свързани заболявания, като диабет тип 2 и артериална хипертония.

От друга страна, проучване на британското медицинско списание The Lancet изчислява глобалното разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването между 1980 г. и 2013 г. Резултатите показват, че Съединените щати са страната с най-висок дял на хора със затлъстяване и наднормено тегло.

Бахрейн: 4012,45 kcal

Страната с най-висок калориен прием в света е малката арабска държава в Персийския залив, разположена на север от Катар и на изток от Саудитска Арабия. Неговото население от 1,5 милиона души използва 156 грама мазнини на ден, което поставя страната на девето място по големина на потребителя в света.

Пилешко, агнешко, ориз, нахут и подправки преобладават в типичните ястия, които имат силно арабско влияние. Освен това тези източници на протеини са балансирани, с преобладаване на растителни протеини.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

куркума

Куркума за по- добро кръвообращение

Коко Шанел мислеше така: 5 неща, които ви правят нещастна