16

мар.

Кога е най-добре да запознаете детето с числата и смятането?

Само трябва да я представите под формата на игра и забавление. Разбира се, без да се налагате и да изисквате прекалено


Може да използвате играчките за това. Разноцветни кубчета и топки ще свършат добра работа в тази насока. Разделете ги по цветове и покажете на детето колко сини и колко червени топки или кубчета имате. След това може да прибавите или да махнете определен брой кубчета или топки.

На 4-5-годишното дете ще му е лесно да разгадае вашето правило. Веднага след това включете и други играчки. Наредете ги по друг начин и по ново правило – на всяка полица сложете по едно камионче, по едно плюшено животинче и по една кукла. Наредете ги така, че във всеки хоризонтален и вертикален ред да има камионче, животинче, кукла. Детето вероятно първо ще разгадае правилото за хоризонталната подредба, а след това с ваша помощ ще види, че и вертикалната е по същото правило.

След като постепенно сте усвоили класификацията по формата на предметите, после може да запознаете детето с геометричните фигури. Полезно е то да усвои и измерването на дължината на предметите. Може, разбира се, да мерите в метри и сантиметри, но много по-подходящо е в началото да използвате предмети за единица мярка, например колички или кукли. След това да преминете към измерване в длани, стъпки, крачки. Сравнявайте предметите по дължина и в различни мерни единици. Измерете например дължината на плюшения питон с различни играчки-мерки. Така детето ще разбере относителността на мерните единици и нагледно ще се убеди, че сравнение е възможно само ако предметите са мерени с еднакви мерки.

Познанието за числата е най-добре да започне чрез пресмятане на количества и измерване на дължини. Важно е също така да покажете на детето каква е разликата между номера на предмета, например шестата ябълка, и количеството – шест ябълки. Едва след като хлапето е усвоило добре понятието за количество, може да го обучавате на математически действия като събиране, изваждане, деление, умножение.

Преподаването на математика чрез логически игри е много увлекателно занимание и за родителите. Нещо повече, то чудесно стимулира общуването с детето и заздравява връзката с него.

Тъй като в основата на математиката лежи логиката, ранното обучение е полезно за всички деца, независимо какви ще са интересите им в бъдеще и каква професия ще си изберат след време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts