3

авг.

Как рисуването с пръсти помага за развитието на детето?

Според специалистите на около 1 година вече е време детето да рисува

Полезно е за развитието му. То се запознава с нови тактилни усещания, усъвършенства фината моторика на ръцете си и, разбира се, създава свои картини.

За първия урок по рисуване трябва да се подготвите старателно. Мястото за творчество трябва да е добре осветено, лесно да се почиства и да е познато на сина или дъщеря ви.

Уловете подходящ момент, когато детето е в добро настроение, не е гладно, активно е и готово за игра.

Пригответе всичко – боички, хартия, кърпа или салфетки. Малките деца не умеят да чакат, губят интерес.

Препоръчва се да започнете с боички за рисуване с пръсти. Макар че се продават, много майки предпочитат да са сигурни в безопасността им. Може да си ги приготвите сами, като контролирате всяка съставка. Така, дори детето да си лапа пръстите, ще сте сигурни, че боичките са напълно безвредни.

За да ги приготвите, са ви нужни 100 г сол, 200 г брашно, 600 мл гореща вода, лимонена киселина, 1 с.л. олио и сладкарска боя. Вместо сладкарска боя за още по-голяма сигурност може да използвате натурални оцветители – сок от цвекло, спанак, моркови, куркума, какао. Извадете си няколко купички и миксера. Залейте солта с врящата вода, добавете с бъркане лимонената киселина и олиото. Сипете брашното и с миксера разбийте еднородна смес. Разделете я на толкова части, колко-то цветове за боите сте приготвили.

Разбъркайте основата с оцветителя и боичките са готови. Консистенцията им е много приятна за размазване с пръсти. Може да научите детето да ги нанася върху листа и с цяла длан, да ги полага една върху друга, за да получи нови нюанси и цветови съчетания. С тези боички се правят дори обемни изображения.

Боичките може да съхранявате в хладилника около седмица, тъй като лимонената киселина изпълнява ролята на консервант. Ако на хлапето му харесва да рисува, организирайте му занимания всеки ден.

На първия урок по рисуване му покажете какво да прави

Може да му държите ръката и заедно да рисувате. Непременно обаче го оставете известно време да твори само, както си иска. Все пак целта не е да направи съвършени картини, а да развива движенията си.

Не забравяйте да го хвалите и да направите изложба, като закачите картините и гордо ги показвате на цялото семейство.

Източник: www.funwithmama.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts