27

ное.

Защо на жените по-често им изтръпват пръстите?

Когато времето застудее, е нормално понякога да усещате изтръпване в пръстите на ръцете, където са струпани най-много нервни окончания

След раздвижване би трябвало то да изчезне.

Жените по-често имат това оплакване. Едната причина е, че тяхната кожа е по-тънка. А тъкмо тя поддържа комфортната за тялото температура благодарение на кръвоносните съдове, които разпространяват топлата и богата на кислород кръв. Когато градусите на околната среда падат, сензорните рецептори в кожата сигнализират мозъка да стесни кръвоносните съдове. Така се пропускат по-малки количества кръв към кожата с цел ценната топлина да се съхрани във вътрешността на тялото си, където са по-чувствителните към студа органи. Този процес на свиване и разширяване се нарича вазоконстрикция.

Смята се, че на жените по-често им е студено и им изтръпват ръцете и заради по-голямото количество на хормона естроген, който влияе на вазоконстрикцията.

Изтръпването може да не е свързано само с външната температура. Може да е заради промяната в нивото на хормоните преди менструация, но може да е и симптом за болест появява заради промяната в нивото на хормоните преди менструация.

При по-възрастните хора и от двата пола се дължи на по-лошото оросяване.

Реакцията често се забелязва също при стрес. Обикновено се наблюдава и при паник атаки.

Ако този симптом периодично се появява сякаш без причина, дори да е краткотраен, непременно посетете лекар. Той ще прецени дали да ви изпрати на изследвания за отхвърляне или потвърждаване на заболявания, които изискват терапия.

Състоянието се нарича парестезия на пръстите на ръцете. То може да издава притискане на нерв, увреждане на нерви заради деформиране на ставите (ревматоиден артрит), стесняване на кръвоносни съдове, нарушено кръвообращение.

При болестта на Рейно кръвообращението е патологично променено и тогава пръстите, носът и ушите изтръпват, побеляват или дори посиняват. Това е
симптом и при хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза.

Изтръпването може да е признак за тежки състояния като множествена склероза, инсулт, тумор в мозъка. Много често това оплакване се среща при болните от захарен диабет. Има го и при анемия.

Прекомерна употреба на алкохол също предизвиква изтръпване. Той е токсин, който води до увреждане на нервната тъкан. Получава се тип периферна невропатия, известна като алкохолна невропатия. В повечето случаи са засегнати и краката.

Една от най-разпространените причини за изтръпването е синдромът на карпалния канал. Той представлява притискане на срединния нерв на ръката. Състоянието води до забавяне на нервната проводимост и изтръпване на палеца, показалеца, средния пръст и понякога на безименния. Заболяването не може да отшуми само, затова не отлагайте консултация с лекар.

Най-безобидната причина за изтръпването на пръстите е недостиг на витамини и минерали. Обикновено се регистрират понижени нива на натрий, калций, калий, желязо, витамин В12.

Състоянието е в пряка връзка и с магнезия. Набавяйте си го, като ядете картофи, спанак, боб, грах, ядки, семена, пълнозърнест хляб. Добре действа чай от 25 г смес от женшен и годжи бери. Варят се на тих огън в 1,5 л вода 15 минути. Течността се прецежда и е готова за пиене. Отличен ефект има смес от 2 лимона и 2 портокала, смляни с корите, но без семките. Добавете 2 с.л. мед и оставете на стайна температура 24 часа. След това приберете в хладилника. Хапвайте по 2 ч.л. половин час преди ядене 3 пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts