Как да преместим растение в нова саксия

7

фев.

Как да преместим растение в нова саксия

Как да преместим растение в нова саксия по най- лесен и ефективен начин

Има някои митове за този процес, които нашите баби са ни разказвали. Също така знаем, че макар и да изглежда проста задача, трансплантацията на растение изисква нашето внимание и обич.

Когато растението спре да расте или цъфти без видима причина. Понякога това се случва, защото саксията, в която се намира, е твърде малка и не му позволява да продължи да се развива.

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид при грижата за растенията, е, че повечето растения трябва да бъдат трансплантирани от време на време, за да продължат оптималния си растеж. Както споменахме, това обикновено се дължи на бързото развитие на корените и изискването им за повече пространство, за да усвояват хранителните вещества.

Имайте предвид, че колкото по-голям е съдът, толкова повече почва ще ви трябва. Това също означава, че растението ще разполага с повече минерали, витамини и органични вещества.

Полейте растението, преди да го пресадите в нова саксия

Напояването е жизненоважно за всяко растение и не само защото сте взели решение да го трансплантирате. Преди да го трансплантирате, условията на растението трябва да са оптимални и правилното напояване гарантира голяма част от този аспект.

Как да преместим растение в нова саксия?

Следващото нещо, което трябва да имате предвид, когато искате да трансплантирате растение в нова саксия, е новият контейнер да е поне два пъти по-голям от предишния. Това ще гарантира, че корените ще растат свободно и ще усвояват по-добре хранителните вещества от почвата.

Въпреки че растението е сравнително малко, не пестете от размера на саксията, защото растението в крайна сметка ще стане по-голямо. По същия начин с течение на времето субстратът ще стане по-компактен и ще трябва да го добавяте и да го допълвате.

Сега е най-добре да използвате компост в новата си саксия и можете да го купите в специализирани магазини. Този тип субстрат е без насекоми, гъбички и други микроорганизми, които присъстват в градинската почва. Ако все пак използвате градинска почва, това може да е причина вашето растение да развие заболяване.

За да извадите растението, обърнете саксията с главата надолу

За да  го трансплантирате по най-добрия начин, хванете го с едната ръка, а с другата дръжте горната част, за да позволите на растението да стърчи през пръстите ви. След това, когато се закрепи, обърнете тенджерата с главата надолу и я почукайте леко, така че да стане компактна и да излезе напълно.

Ако корените са много стегнати, може да се наложи да помислите за счупване на контейнера, за да го извадите. По същия начин, ако това е единственият, носете ръкавици и защитни очила, за да сте сигурни, че парчетата глина или порцелан няма да ви наранят. Не забравяйте да проверите за остатъци в земята или корените и се уверете, че сте ги отстранили.

Пренясяне на растението в новата му саксия

По това време вече трябва да сте подготвили новата си саксия и да я напълните с почва. Направете дупка в центъра на почвата и поставете корените на растението вътре. Започнете да натискате почвата, така че да е много компактна и ако е необходимо, добавете още, така че растението да се вкорени добре.

Ако почвата от първата саксия е в добро състояние, не се колебайте да я разбъркате малко и да оставите корените да запазят част от нея. Следващата стъпка е да добавите вода, така че растението да има достатъчно течност и да се чувства удобно в новото си пространство.

Не бързайте! Вашето растение ще расте със собствено темпо

Само защото пресаждате растение в по-голяма саксия, не означава, че то ще расте по-бързо. Трябва да сте търпеливи и да гарантирате всички фактори, от които се нуждае, за да расте, като вода, количеството индиректна или директна светлина, което се нуждае, чист въздух, компост и тор.

Не забравяйте, че след като пресадите вашето растение в новата саксия, то ще се нуждае от светлина. Но бъдете внимателни, не го поставяйте веднага на пряка слънчева светлина! Трябва да обмислите специфичните нужди на вида и да го направите плавен преход. Не забравяйте, че вашето растение започва важен процес на адаптация.

Източници: https://decortips.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts