23

май

Как да откажете детето от лошия навик?

Вредните навици у децата не се появяват безпричинно, казват педиатрите

Гризането на ноктите е много разпространено и най-често е знак за неспособността на детето да се разтоварва. Затова първият съвет към родителите е отрано да го учат да снема напрежението чрез движение и спорт.

Всяко събитие, което го превъзбужда, може да отключи вредния навик. Може да е раздяла на родителите, смяна на жилището, тръгване на детска градина, шумна компания, късно лягане, дълго гледане на телевизия. Постарайте се да определите причината и да я отстраните. Възможно е вие самите да сте твърде нервни и детето да копира вашите действия. Или сте прекалено изискващи, или пък много строго го наказвате. Възможно е да има нужда от корекция в отношенията с други членове на семейството, с връстници.

Не бива да изглежда, че отдавате голямо значение на лошия навик

Колкото повече му обръщате внимание, толкова по-устойчив става. Детето подсъзнателно ви усеща и вътрешното му напрежение расте. В никакъв случай не го наказвайте. Навикът е автоматично действие, натискът във вид на заплахи и упреци само го затвърждава.

Дайте възможност на детето да изразява чувствата си. Десетки събития във всекидневието може да са го развълнували, а то да не е освободило емоциите си. Гризането на ноктите е опит да се избави от психологическия дискомфорт с помощта на някакво незначително действие.

Наблюдавайте кога се проявява навикът. Ако си гризе ноктите, докато гледа телевизия, му предложете да прави нещо друго, за да отвлечете вниманието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts