3

ян.

Как да накарате детето да ви чуе от първия път?

Има пет начина да говорите с детето така, че да ви чуе и послуша от първия път

Спрете да нареждате отвисоко. През цялата първа година от живота му сте го носили на ръце и то е възприемало света от височината на вашата гледна точка. Но щом започне да ходи, то през повечето време е в краката ви. Много родители забравят разликата в ръста и гледната точка. Започват да гледат детето отвисоко и да общуват с него отгоре надолу. Слезте на равнището му и го погледнете в очите. Едно и също нареждане, произнесено отвисоко или очи в очи, звучи различно. Променя се отношението на детето към казаното от вас.

Бъдете последователни. Например, майка и дъщеря се приготвят да ходят на гости. Майката казва „Ани, време е да се облечеш „. После довършва нещо, самата тя не се облича. Момиченцето вижда това и също не се облича. Ако искате детето да ви слуша, давайте пример.

Играйте. Детето ви е разхвърляло играчките си. Нареждате“ Събери си играчките“. То не го прави. След малко казвате „Веднага си събери играчките“. След още малко крещите „Колко пъти да казвам да си събереш играчките“. Вместо това играйте – уж се разплачете: „Горкото мече! Плаче, иска да си отиде на мястото, да не лежи захвърлено на килима“. Образът на плачещото мече задълго ще остане в съзнанието на малкото дете. Следващия път то ще ви чуе веднага. Съчинявайте приказки, в които един от героите е самото дете. По този начин можете да управлявате различни конфликтни ситуации в желаната от вас посока.

Забравете „Не може“. Вместо това, ако детето си позволява да яде нещо забранено, и вие хапнете малко. После се оплаквайте, че ви боли коремът. Вероятно детето ще се изплаши и ще се отърве от вредния навик.

Добре е да забравите и риторичните въпроси от рода на „Докога ще…“. Речта на родителите трябва да е положителна, конкретна, аргументирана, добронамерена.

Повтаряйте. Повтаряйте онова, за което сте се договорили, щом искате детето да запомни и да спазва изискванията ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts