1

май

Какъв ще бъде светът след 1000 години?

Едва ли хората , които са живели преди 1000 години са могли да предположат дори и една малка част от това, което се случва със света сега

И все пак, нека видим някои предположения за онова, което може би ще се случи на бъдещите поколения.

Учени и футуристи вече правят предположения какъв ще бъде светът след около хиляда години. При това теориите не се изключват, а се допълват…

БЪДЕЩЕ С ИЗВЪНЗЕМНИ

Някои са уверени, че пришълците вече са сред нас Да се открие разумен живот, е почти невъзможно. Трябва да се развият космическите технологии до качествено ново ниво, да се вземат всевъзможни мерки за безопасност. Но краят на земната „самота във Вселената“ определено си струва.

БЪДЕЩЕ ИЗВЪН ЗЕМЯТА

Нашата планета може да бъде унищожена от природни катаклизми или просто да изчерпим полезните си изкопаеми. Тогава ще ни се наложи да си търсим нов дом. Марс изглежда относително добра начална точка. Но основните надежди, разбира се, са свързани с колонизацията на други звездни системи.

БЕЗГРАНИЧНА ЕНЕРГИЯ И ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

То може да бъде достигнато чрез изобретяването на усъвършенствани нанороботи, които да пречистват водата и въздуха и да осигуряват нуждите на човечеството, събирайки слънчева енергия. Подобна стъпка е желателна колкото се може по-скоро.

БЪДЕЩЕ БЕЗ ПРЕНАСЕЛВАНЕ

Населението на Земята расте с 1 -1,5% годишно. С такива темпове само след 100 години ще се удвои. Тогава възниква въпросът със световния глад. Изходът е не само технология, позволяваща създаването на питателна и евтина храна „от въздуха“, но и правилното разпределение на материалните ресурси.

ТЕХНОЛОГИЧНО БЪДЕЩЕ

Това означава не само развитие на техниката, но и буквалното срастване с нея. Днес все повече използваме информационни и развлекателни устройства. Може би не е далече денят, когато дисплеите ще бъдат вградени неправо в очите ни. Сливането между човека и компютъра не е толкова страшно, колкото ни се струва. В този случай поне няма да се опасяваме от евентуално въстание на машините.

БЪДЕШЕ С РАЗУМНИ МАШИНИ

Това е логическо продължение на предишния вариант. Ако не ни провърви да срещнем извънземни, наши съседи могат да станат разумните роботи, създадени от самите нас. Със сигурност няма да ни е скучно.

ИЗУЧАВАНЕ НА КОСМОСА ОТ ЗЕМЯТА

Ще можем не само да разберем как работи Вселената, но и да предскажем космическите опасности, които ни заплашват, за да ги предотвратим. Пътешествията в Космоса ще станат ежедневие. Но трябва да се има предвид и негативното влияние на продължителното пребиваване в междузвездното пространство върху хората. Може би този проблем ще се разреши чрез модификацията на човешката ДНК.

УДЪЛЖАВАНЕ НА ЖИВОТА

Работата над тази задача едва ли някога ще спре. Вариантът са медицинските нанороботи, изчистващи и защитаващи организма заедно с левкоцитите и забавящи стареенето. И разбира се, лекуващи рака. А това ни води до следващата точка…

БЕЗСМЪРТИЕТО

Това е идеалът, на който разчитат, ако не всички, то повечето хора. Ще бъде ли достигнат чрез биотехнологиите, нанотехнологиите или симбиозата между хора и машини – не е толкова важно. През 1800 г. средната продължителност на живота е 37 години, в наши дни -около 70. Ще достигнем ли граница, или ще я пробием? Всичко зависи от нас самите.

Няма да засягаме вариантите с поробването на човечеството от извънземни или от роботи, зомби апокалипсис или световна ядрена война – с това успешно се справят фантастите в Холивуд. Да опитаме да гледаме на бъдещето позитивно – може би някои от нас дори ще го доживеят…

Източник: www.popmech.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts