сакралните нерви

23

ное.

Какво представляват сакралните нерви

Тази група нерви са от ключово  значение за опорнодвигателната система

Сакралните нерви са група от пет гръбначномозъчни нерва, които излизат от гръбначния мозък и стигат до сакралната кост. Те са набор от структури, които съставляват най-долния сегмент на гръбначния мозък.

Сакралните нерви

Сакралните нерви са 5 чифта гръбначномозъчни нерви. Те са част от соматичната нервна система. По-конкретно, има общо 31 двойки гръбначни нерви, чиято функция е да инервират цялото тяло, с изключение на главата и някои области на шията.

Те постигат предназначението си, защото съдържат сетивен корен, който отговаря за чувствителността на зоната, която инервират, и двигателен корен, който позволява на мускулите да се съкращават. Гръбначните нерви са както следва:

  • 8 чифта цервикални нерви (C1-C8)
  • 12 чифта гръдни нерви (T1-T12)
  • 5 чифта сакрални нерви (S1-S5)
  • 5 чифта лумбални нерви (L1-L5)
  • 1 двойка кокцигеални нерви

Характеристика на сакралните нерви

Сакралните нерви имат редица характеристики, които са типични за гръбначните нерви. Нека ги разгледаме.

Да започнем с това, че те са смесени, т.е. както сетивни, така и двигателни.

От друга страна, всички клонове на вентралните клони, с изключение на гръдните клони (T1 до T12), образуват няколко клона, известни като нервни плексуси. Тези плексуси се появяват в цервикалната, брахиалната и лумбосакралната област.

В рамките на тези взаимосвързани клони влакната, произхождащи от вентралните клони, са омрежени и преразпределени, така че всеки получен клон съдържа влакна от различни гръбначномозъчни нерви. В допълнение, тези, произхождащи от всеки вентрален клон, пътуват до периферията на тялото по различни пътища в клоните.

Поради тази причина мускулите на всичките ни крайници ще получат инервация от повече от един спинален нерв. В резултат на това, ако има увреждане на един от сегментите на гръбначния мозък или един от корените, може да бъде напълно инвалидизиран.

Функции на сакралните нерви

Простият акт на ходене до тоалетна изисква активното участие на сакралните нерви за свиване и отпускане на сфинктера.

Функцията на парасимпатиковата система се състои в отпускане на сфинктерите и свиване на мускулните стени. По този начин те предизвикват уриниране, дефекация и ерекция на гениталиите.

В допълнение, влакната носят сензорни сигнали, като болка и усещане за пълнота, както от пикочния мехур, така и от ректума. Любопитно е, че сакралната нервна стимулация е една от медицинските процедури, използвани за лечение на фекална инконтиненция.

Накратко, това са структури от жизненоважно значение за тялото, както всички останали в нервната система. Опознаването на човешката анатомия ни помага да разберем здравето си от друга гледна точка и да се грижим правилно за него.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts