3

апр.

Защо има огледало в асансьора – причините ще ви изненадат

Оказа се, че огледалото в асансьора не е само за селфита, или за да си оправите грима

Малко хора се замислят защо има огледало в асансьора. Изглежда, че причините за това са банални и прости. Излизаме от вкъщи, влизаме в асансьора, оправяме косите си, правим си селфи, усмихваме се на отражението си и доброто начало на деня е гарантирано. Но всъщност огледалото в асансьора има малко по-различно предназначение, което може да ви изненада.

Увеличава скоростта при издигане

Когато броят на етажите започнал да расте и просто е било невъзможно да се изкачват толкова много стълби, сградите бяха оборудвани с асансьори. Всичко щеше да е наред, но след това много хора се оплакаха, че качването е твърде бавно. Как се реши този проблем?

Увеличаването на действителната скорост на асансьора е скъпо. Тогава американските търговци откриха трик. Те бяха първите, които предложиха асансьорите да бъдат оборудвани с огледала. Така хората започнаха да се разсейват, оправяха косите си, възхищаваха се на себе си, гледаха спътниците си и не се замисляха бавно или бързо се издига асансьора.

Така се създава впечатлението, че асансьорът уж се движи по-бързо и времето за изкачване е намалено чисто от психологическа страна.

Борба с клаустрофобията

Много хора се страхуват от затворени пространства. В асансьорите те сякаш се чувстват като в капан, превъртайки в главите си различни сценарии, че вратите няма да се отворят, ще се заклещят или дори ще започнат да падат. Следователно, огледалата служат и за отвличане на вниманието на хората от смущаващи мисли.

Те визуално увеличават пространството в асансьора, създават илюзията, че човекът вътре не е сам (в края на краищата той може да се погледне в огледалото). Това позволява да се намали степента на тревожност и човек да се справи със страховете си.

Според статистиката хората с клаустрофобия са по-склонни да влязат в асансьор с огледало, отколкото без такова.

Мярка за сигурност

Някои хора се страхуват да се возят в асансьор с непознати. Разбира се, можете да опитате да грабнете момента и да влезете там сами. Но, ако няма как и сте в офиса, където винаги има огромен брой хора? Огледалото в асансьора идва на помощ. С негова помощ можете да наблюдавате онези, които се возят с вас в асансьора, както и да проследявате поведението им.

Според психолозите човек автоматично започва да се държи прилично, дори когато просто се погледне в огледалото и още повече, ако други спътници гледат в него.

Най-простото обяснение за наличието на този артикул в асансьорите е борбата със скуката.

Далеч не винаги е възможно да забиете глава в смартфона, защото често просто няма връзка, но винаги е интересно да погледнете себе си и да разгледате околните в огледалото.

Помощ за хора с увреждания

Размерите на асансьора не винаги позволяват на човек, който е в инвалидна количка, да се обърне в него. Огледалото, от друга страна, дава шанс, гледайки собственото си отражение, успешно и безопасно да влезе и излезе назад, без да прави допълнителни маневри.

Източник: www.bobrlife.by

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts