Ето как лесно може да накарате детето да учи още един чужд език!

Използвайте всеки подходящ случай, за да създавате любопитство към чуждия език

Това ще ви помогне, за да убедите наследника си да започне да го учи и после да не се откаже


Използвайте пристрастията на сина си към италианския футбол или на дъщеря си към френското кино, да речем. Ако искате да запише английски, най-добрият ви аргумент са електронните игри.

Не настоявайте обаче за език, който детето не желае. Колкото и да го убеждавате, че немският ще му бъде много полезен, ако не го харесва, дори да се преборите да тръгне на курс, резултатите надали ще са
блестящи. В пубертета и най-послушните трудно склоняват да правят допълнителни гадни неща -смятат, че им стига да ходят на тъпото училище. Чак след 20 вероятно биха учили език, който не харесват, понеже съзнават, че им е нужен за успех в работата.

Не зацикляйте в представите си за полезността, защото може да се окаже, че най-много работа ще му върши не класическа комбинация от английски плюс немски или френски. Когато нещо е масово, престава да бъде голямо предимство. Английски плюс японски, руски или арабски може да е по-ценно умение пред немалко работодатели.

А щом не държите на определен език, но искате синът или дъщеря ви да полага още усилия за развитието си, може да ползвате още много трикове.

Не е лошо да подхвърлите идеята да учи език, който се смята за екзотичен, и да се хвали с това пред компанията си – например китайски, който е ценен заради силната китайска икономика.

Добър номер е да пледирате за език, който ще му е по-лесен, защото знае друг близък – нидерландски след немски или португалски след испански, да речем. Т.нар. у нас холандски го говорят в Холандия и фламандците в Белгия. Португалски се говори и в Бразилия – просперираща икономика, и в няколко големи държави в Африка като Мозамбик и Ангола.

Много внимавайте, ако ще давате примери с негови приятели. В тази възраст децата хич не си падат по това. Но може тутакси да използвате, ако най-добрата приятелката, приятел, проектогадже тръгва на езиков курс. Предложете и вашето дете да направи същото, за да са заедно повече време.

Познавате си го и може да прецените как ще приеме, ако и вие решите да се запишете да учите този език или да опресните знанията си по него, защото ви е нужно за работата. Е, не са много тийновете, на които ще им хареса да ходят на курс с мама или тате. Но нищо не ви пречи да действате паралелно и да искате синът или дъщерята да ви помага вкъщи. Отвикнали сте да учите и имате нужда от консултации. Правете се на тъпи, молете за обяснения и не се дразнете, ако ви ги дава с огромна досада и дори доза презрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кога е най-добре да запознаете детето с числата и смятането?

9 неочаквани факти за новородените