4

май

Ето как да успокоите превъзбуденото дете

Малкото дете може да се превъзбуди от силни положителни или отрицателни емоции, от много впечатления, от умора

Превъзбудата може да дойде и от продължителни монотонни занимания, от смяна на дневния режим. То има неразвита нервна система и лесно стига до такъв момент. Родителите трябва да предвиждат какво може да доведе до него и да не го допускат. Но ако все пак се случи, трябва да реагират спокойно и веднага да отклонят вниманието на детето към разтоварващо занимание.

Разходката е отличен начин, ако синът или дъщеря ви се превъзбуди, когато сте вкъщи, на гости, на обществено място

Щом излезете навън, смяната на обстановката, свежият въздух, възможността да тича и да играе бързо ще намалят нервната възбуда.

Спортни занимания с ясни инструкции може да организирате и вкъщи. Насочете енергията му към упражнения или танци под съпровода на спокойна музика.

Водата също снема напрежението

Ако сте у дома, изкъпете го, нищо че не е време за това. Най-релаксираща е топлата вана, но и душ ще свърши работа. Или оставете детето да си играе с вода. Налейте я в голям леген и дайте съдове за преливане, лейка, гъба.

Играта със зърна има подобен ефект

  • да пресилва леща, боб или жито от един съд в друг. Добро занимание е и търсенето на малки играчки в купа, пълна със зърна.

Според специалистите работа с малки предмети ще успокои детето, ако не е преуморено, защото ще му е необходима концентрация. Изберете занимание според възрастта – например низане на мъниста, залепване на малки лепенки, нареждане на мозайка. Това обаче не помага при физическа умора или досада от монотонна дейност.

Добър ефект има творчеството – моделиране с пластилин, рисуване, изработване на колажи от разнообразни материали

Ако детето обича да му четете, това е начин да го успокоите. Не го оставяйте обаче да играе на смартфона или компютъра. Повечето игри са състезателни, не намаляват, а увеличават напрежението.

Може да увлечете превъзбуденото дете в някаква домакинска работа – да ви помогне в чистенето, да речем. Или предложете да приготвите заедно нещо за хапване.
Имайте предвид, че в такъв момент е грешка да предлагате бонбон, шоколад, някаква друга сладка храна или напитка. Въглехидратите засилват превъзбудата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts