Ето как да успокоите превъзбуденото дете

Малкото дете може да се превъзбуди от силни положителни или отрицателни емоции, от много впечатления, от умора

Превъзбудата може да дойде и от продължителни монотонни занимания, от смяна на дневния режим. То има неразвита нервна система и лесно стига до такъв момент. Родителите трябва да предвиждат какво може да доведе до него и да не го допускат. Но ако все пак се случи, трябва да реагират спокойно и веднага да отклонят вниманието на детето към разтоварващо занимание.

Разходката е отличен начин, ако синът или дъщеря ви се превъзбуди, когато сте вкъщи, на гости, на обществено място

Щом излезете навън, смяната на обстановката, свежият въздух, възможността да тича и да играе бързо ще намалят нервната възбуда.

Спортни занимания с ясни инструкции може да организирате и вкъщи. Насочете енергията му към упражнения или танци под съпровода на спокойна музика.

Водата също снема напрежението

Ако сте у дома, изкъпете го, нищо че не е време за това. Най-релаксираща е топлата вана, но и душ ще свърши работа. Или оставете детето да си играе с вода. Налейте я в голям леген и дайте съдове за преливане, лейка, гъба.

Играта със зърна има подобен ефект

  • да пресилва леща, боб или жито от един съд в друг. Добро занимание е и търсенето на малки играчки в купа, пълна със зърна.

Според специалистите работа с малки предмети ще успокои детето, ако не е преуморено, защото ще му е необходима концентрация. Изберете занимание според възрастта – например низане на мъниста, залепване на малки лепенки, нареждане на мозайка. Това обаче не помага при физическа умора или досада от монотонна дейност.

Добър ефект има творчеството – моделиране с пластилин, рисуване, изработване на колажи от разнообразни материали

Ако детето обича да му четете, това е начин да го успокоите. Не го оставяйте обаче да играе на смартфона или компютъра. Повечето игри са състезателни, не намаляват, а увеличават напрежението.

Може да увлечете превъзбуденото дете в някаква домакинска работа – да ви помогне в чистенето, да речем. Или предложете да приготвите заедно нещо за хапване.
Имайте предвид, че в такъв момент е грешка да предлагате бонбон, шоколад, някаква друга сладка храна или напитка. Въглехидратите засилват превъзбудата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не бързайте със сироп за кашлица, използвайте рецептите на Петър Димков

Начина, по който приемате комплименти, говори за вашето самочувствие