27

юли

Детето закъснява: как да го научите на точност

Ако детето редовно закъснява и не умее да разпределя правилно времето си, проблемът няма да се реши от само себе си

Ще трябва да му помогнете.

За липсата на точност има причини, част от които са вродени. Сред тях е например темпераментът. Някои хора са бавни по природа. Съществува и т.нар. синдром на нарушено внимание – неспособност бързо да се превключва от една дейност на друга.

Сред другите причини са навикът всичко да се върши в последния момент, неразвито чувство за време, лошият пример на родителите, които закъсняват, но не се притесняват от това.

Закъсняването може да е и проява на скрит конфликт – детето не харесва учителката и се мотае, като се приготвя да тръгва към забавачката.

Ще помогнете на сина или дъщеря си, като започнете от себе си

Винаги трябва да давате добър пример и да не закъснявате. Но не само. Ако искате да възпитате точен човек, важно е семейството да спазва седмичен и дневен режим. Навикът да се ляга и става по едно и също време подпомага формирането на т.нар. вътрешен часовник.

Търсете причините за закъсненията заедно с детето

Като ги изясните, ще трябва да се борите с тях.

Освен това запишете в две колони последствията от закъсненията. В едната посочете какво може да загуби детето, ако не е точно – приятелите ще се обидят, учителят няма да го пусне в час. В другата колона сложете евентуалните плюсове – поспало си повече, да речем. Коментирайте ги от позицията на възрастни – за 5 минути няма да се наспи, но ще си създаде проблеми. Така детето ще осъзнае какво губи от закъсненията.

За да се бори с тях, трябва да развива чувство за време. В първи клас детето трябва вече да е запознато с часовника, с часовете, минутите, секундите. Използвайте тези знания на практика, като го карате да си играе определено време.

Освен това заедно засичайте – колко отнема пътят до училище, колко бързо се облича сутрин. Използвайте визуализация. Нарисувайте кръг, разделете го на сектори по 5 минути. Отбележете за колко време детето може да се събуди и да стане, да се облече, измие, закуси и стигне до училище. Диаграмата ясно ще му покаже, че няма да бъде навреме, ако се успи или бавно се облича.

Преди да започнете да правите нещо, предполагайте колко време ще ви отнеме: „Как мислиш, за колко минути ще решиш тази задача?“ После отбележете колко време е отнело в действителност.

По този начин ще помогнете на детето по-добре да чувства времето и да го цени.

Източник: deti.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts