22

авг.

Дайте шанс на семейството!

Всеки от нас познава поне няколко забележителни жени – умни, образовани, талантливи, които са щастливи да си стоят у дома с децата си


Но в интерес на истината ще кажа, че съм виждала и многодетни неработещи майки, които имат емоционално изоставени, неразвити деца, неприласкани и необгрижени. И в този случай си мисля: може би е по-добре тази майка да си седи в офиса или да работи на строежа!

А какви прекрасни бащи се срещат – самоотвержени, мъдри, търпеливи, родени педагози. И други – с празни очи, с пяна на уста доказващи: „Аз нямам никакво отношение към тези деца, тази кучка – жена ми, ги е възпитавала!”.

Днес психолозите формулират термина „благополучен развод”, когато хората запазват добри отношения един към друг и към децата си

Чудесно! Но практиката показва, че психологическата реабилитация е нужна и на такива деца. Тяхната самооценка страда чудовищно, когато майката и таткото отиват в друго, може би по-добро семейство. Според статистиката 85 процента от децата и подрастващите от непълни семейства са склонни към асоциално поведение. Очевидно, разводът може да играе положителна роля в отношенията между мъжа и жената, но по отношение на децата практически винаги е нечовешки акт.

Психологическите травми от него заемат по тежест второ място в детския списък от заболявания след загубата (смърт) на близък роднина.

Естествено, в условията на икономическа криза се появява и нов мотив за разпад на семейството: уволнените от работа съпрузи губят ролята си на изхранващи семейството, съпругите са принудени да поемат това ореме върху себе си. При това половината от тях вече никога няма да се върнат към ролята си на пазителки на домашното огнище. А още 30 процента осъзнават, че мъжът е тежест, а не опора. И да живееш сама (с дете), е по-лесно.

Семейството има бъдеще. Ако перифразираме Чърчил: „Бракът е нещо лошо, но уви, нищо по-добро не е измислено досега”.

Защото само в семейството детето разбира какво е сплотеност, емоционална връзка, духовна близост. А тези ценности не могат да бъдат заменени от дежурствата на мама и тати по предписание на съдията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts