3

сеп.

Втори език – след като детето навърши седем години

Чудесно, ако проявяват търпение и не се обезсърчават, че не са родили гений, който на 3 знае азбуката, а на 4 вече чете

Girl’s hands studying English – Image by © Datacraft Co., Ltd./Corbis

Буква и звук – това са абстрактни понятия. А абстрактното мислене при децата се формира на 6-7 години. Преди това не припирайте с ограмотяването, повечето деца нямат физиологичната готовност, обясняват педагозите. По-амбициозните родители на тази възраст вече искат синът или дъщеря им да учи не само кирилицата, но и латиницата. Това също е прибързано и може да създаде голямо объркване, което дългосрочно да попречи за развитието.

В двете азбуки има много еднакви и много сходни символи. Човек се научава да чете, когато осъзнае, че всяка буква отговаря за конкретен звук.

При успоредното ограмотяване на два езика -примерно български и английски, детето трябва да запомни и разграничи два звука за една и съща буква. А на български е А, но на английски е Ей.

Някои звуци са еднакви в двете азбуки, но имат различно изписване (М, Н, К, Б, Д). Малкото английско m на български е т. Малкото английско g е българското д. Тази липса на логика затруднява и уморява детето. Единственият вариант е да научи наизуст буквите. Ако е прилежно и с натиск от родителите, ще го направи. Само че според специалистите има опасност това да е съпроводено с някои за характерните признаци на дислексия -изпускане, замяна, неправилно изписване на букви, трудно четене, неразбиране на прочетеното.

Ако детето е по-нетърпеливо, е възможно да откаже да учи наизуст и дори да намрази буквите. Ако майчиният му език е български и не е билингва (двуезично) от бебе, ще му е по-трудна латиницата и е по-вероятно да му се изпари желанието да учи чуждия език.

Затова педагозите съветват да не карате детето да усвоява две азбуки едновременно. Добре е да запишете сина или дъщеря си на чужд език отрано, но нека да учи думи и изрази от песни и стихчета.

Времето за латиницата идва, когато детето вече се е научило да чете и пише.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts