1

ное.

Всеки родител иска да възпита детето си така, че то да постига успех в живота

Започва от раждането му, полага усилия. В тийнейджърските години често се оказва, че добрите навици още не са създадени, но затова пък вече има лоши за изкореняване


Психолозите съветват да се съсредоточите върху 7 основополагащи правила. Ако синът или дъщеря ви ги разбере, пътят към успеха винаги ще е отворен. Колкото по-просто ги формулирате, толкова по-лесно ще му е.

1. Ясна цел. Много е важно човек да знае какво иска, това е задължителната първа стъпка към успеха. Само когато дефинира целта си, може да мисли какво е необходимо да направи, за да я изпълни.

2. Действие. Когато човек си постави цел, трябва да реши как да я постигне и да започне да действа веднага. Отлагането отдалечава успеха. А то е враг, с който трябва да се борите, защото става страшно любимо през пубертета.

3. Последователност. Тинейджърите са нетърпеливи – искат всичко бързо, гонят максимум резултат с минимум усилия. В живота рядко се получава по този начин. Важно е детето да знае, че не бива да губи кураж и да се отказва, през каквито и препятствия да се наложи да премине. Зад успеха винаги стоят твърда воля и много усилия.

4. Самодисциплина. Тийнейджърите са динамични, обичат промени. Трудно им е да се придържат към решенията си и да ги отстояват с действия. Винаги се намират разсейващи изкушения. Затова самодисциплината е изключително ценно умение.

5. Самообладание. Никой не е застрахован срещу неуспехи. Важното е човек да е готов да ги посрещне, без да се срути психически. И да си направи правилните изводи защо се е случил провалът. Обикновено тъкмо тийнейджърските години са времето, в което това правило трябва да се научи, защото първите по-амбициозни цели водят и до първите по-разочароващи неуспехи.

6. Помощ. Никой не е супергерой, не може да успява във всичко сам. Не е срамно да поиска подкрепа или съвет, ако усети, че няма да се справи. Напротив – това е умно.

7. Оценка. Човек трябва да цени успехите си и да умее да похвали себе си на себе си. Така си вдъхва самочувствие, получава самоувереност, че може да постигне още. За да научите тийна на това, разбира се, трябва и вие като родители да умеете да го похвалите. Ако вечно сте недоволни от него, искате още и още, ще го обезсърчите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts