31

ян.

Бруксизъм: скърцането със зъби влияе на цялото тяло

Заболяват ви краката, макар че не сте вървели или стояли дълго. Колкото и странно да ви се струва, причината може да е скърцане със зъби нощем

бруксизъм, стискане на зъби

То променя захапката. А има ясни взаимовръзки между нарушенията в захапката, стойката на тялото и разпределението на налягането в стъпалата.

Лекарите използват понятието бруксизъм за скърцането и/или стискането на зъбите, което се проявява обикновено по време на сън. Причините може да са психоемоционални или пък несъответствия между дъвкателните повърхности на зъбите в резултат от пломби, протезни конструкции, нарушения в разположението на зъбите и други подобни.

През последните години все повече стават пациентите с бруксизъм, предизвикан от хроничен стрес

Човешкото съзъбие е изградено така, че да изпълнява ролята на система срещу стреса, обяснява пред „24 часа“ проф. д-р Мариана Димова-Габровска от Катедрата по протетична дентална медицина на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.

Проф. д-р Мариана Димова-Габровска

Напрежението и негативните емоции водят до повишаване на секрецията на адреналин и кортизол, които увеличават нервно-мускулния тонус. Човек неволно стиска зъби. Когато стресът е непрекъснат, това продължава и насън.

С времето пациентите започват да се оплакват от болки в лицето, главата, тила и раменния пояс, които са следствие на повишената мускулна активност при бруксизъм. Появяват се промени в дъвкателните мускули и ставите на долната челюст, които имат отражение върху цялата мускулно-скелетна система.

Едновременно с това се стига до изтриване на зъбите, пукнатини по повърхността им и дефекти в емайла Възможни са щракане на долночелюстните стави, затруднено отваряне на устата, болки при прозяване, отклонения на долната челюст встрани.

Много от пациентите не тълкуват правилно болките и не ги свързват със стискането на зъби, посочва проф. Димова

Понеже болката в областта на ставите на долната челюст често се усеща като болка или шум в ушите, хората отиват при оториноларинголог. Търсят неврологична консултация поради главоболията или прегледи при ортопед и ревматолог заради болки във врата, гърба, кръста,
колената, стъпалата.

Причината за състоянието на бруксизъм обаче е в дъвкателния апарат, диагностиката и лечението се правят от дентален лекар

Лечението преминава през последователни етапи, като се започва от структурите на дъвкателния апарат, подчертава специалистката. Целта е да се отпусне дъвкателната мускулатура и да се премахне болката.

Това се постига чрез медикаментозно повлияване, индивидуално планирани физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури.

Доказани в практиката са озонотерапията и упражненията за дьвкателната мускулатура

Сравнително нов нано-технологичен метод е въздействието с биофотони – слаби електромагнитни вълни в оптичния обхват на спектъра. Достъпни и в България са апликатори, които имат свойството да предават фотони, съответстващи на биофотоните в човешкото тяло. Може да се прилагат при главоболие, мускулни болки и за ремоделиране на стойката на тялото и възстановяване на нарушения баланс.

Част от лечението, а и профилактика срещу бруксизъм е да се намали стресът, за да не провокира стискане и скърцане със зъби.

Още при първите признаци и симптоми, наподобяващи бруксизъм, е добре човек да се обърне към специалист за точна диагностика и при необходимост за провеждане на лечение, за да няма последици върху здравето на цялото тяло, казва проф. д-р Мариана Димова-Габровска.

Източник: 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts