зъбите

12

мар.

Кога и как да миете зъбите си?

Колко често да мием зъбите си?

Знаем, че миенето на зъбите е много важно за премахване на остатъците от храна и бактериите. То също така служи за премахване на лош дъх и предотвратяване на заболявания. Въпреки това, може да не сте сигурни кога е най-добре да си миете зъбите, защото някои зъболекари ни казват едно, а други нещо съвсем различно. Продължете да четете, за да разберете кога е най-добре.

Зъбната хигиена е много важна, за да гарантираме, че имаме здрави и силни зъби.

За правилно почистване е необходимо да спазвате рутинно миене и изплакване няколко пъти на ден. Освен това е необходимо да ходите на зъболекар  за дълбоко (професионално) почистване и махане на зъбен камък веднъж годишно.

Ако имате въпроси относно това как да си миете зъбите, колко често и как да използвате четката за зъби, тогава зъболекарят ще ни даде отговорите, от които се нуждаете. По същия начин те могат да обяснят най-добрата техника за отстраняване на остатъците от храна.

Вечерното миене е най- важното

Необходимо е да миете зъбите си 2 до 3 пъти на ден.

Вечерното миене е по-важно от дневното.

Защо? На първо място, защото сме натрупали храна от храненията си през целия ден, и второ, защото докато спим, произвеждаме по-малко слюнка.

Когато няма много слюнка, устата ни не е толкова чиста и са по-уязвими към бактерии, които произвеждат плака, чувствителност на венците, кухини или лош дъх.

Жизненоважно е да сте последователни по отношение на хигиената на зъбите и да не забравяте никакво миене. Дори и да сме много уморени не пренебрегвайте миенето преди лягане, защото може да се окаже от ключово значение за вашите зъби.

Действието на бактериите в устата ни

Около 600 различни вида бактерии живеят в устата ни. Някои от тях са полезни и помагат за поддържане на здравето; други причиняват заболявания (включително гингивит, пародонтит и кариес).

Бактериите непрекъснато се опитват да се „прилепят” към зъбите ни и за да избегнем това, ние трябва да си мием както зъбите, така и езика си. По този начин подпомагаме производството на слюнка. Тези микроорганизми произвеждат киселини през целия ден, особено докато се храним и дори след миене.

Важно е също така миенето на езика, за да  им попречим да намерят подходяща среда за развитие. Миенето преди лягане е основният инструмент, с който разполагаме за предотвратяване на заболявания на зъбите и устната кухина.

От друга страна, ако си легнем без да си мием зъбите, на следващия ден дъхът ни ще бъде непоносим. Защо? Защото храната, която сме яли през нощта, ще се разложи в устата ни и ако добавим към това намалената секреция на слюнка…

Крайният резултат е халитоза (в случай, че се дължи само на липса на устна хигиена, а не на стомашен проблем).

Източник: Steptohealth/pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts