яйца

28

ян.

Безопасно ли е кучетата да ядат яйца

Кучетата не са всеядни, въпреки че могат да усвояват без особени затруднения немесни продукти.

Като собственик на куче понякога може да е малко трудно да се справите със списъка с неща, които кучетата могат и не могат да ядат, какво е добро за тях, какво е отровно и т.н. И в даден момент може да сте се чудили дали е безопасно кучетата да ядат яйца?

Сега отговорът може да е наистина очевиден за вас или може да се окаже пълна изненада! Но ако подозирате, че да давате на кучето си яйца за ядене от време на време може да е лоша идея, прочетете нататък.

За храносмилателната система на кучето

Преди да говорим за това дали кучетата могат да усвояват правилно яйцата, добра идея е да знаете малко за тяхната храносмилателна система. И така, нека да разгледаме някои важни неща.

Месоядни или всеядни?

Този въпрос често възниква, защото много кучешки храни съдържат немесни продукти и кучетата изглежда нямат много проблеми с храносмилането им.

Това е така, защото стомахът на кучето е най-подходящ за смилане на месни протеини, но също така е способен да смила растителни протеини поради наличието на ензим, наречен пепсин.

В резултат на това кучетата са в състояние да усвояват хранителни вещества от различни видове храна. Кучетата обаче не са всеядни. Вместо това те са това, което е известно като факултативни месоядни животни.

Значение на микробиотата

Кучетата могат да усвояват различни хранителни вещества благодарение на различните видове бактерии, открити в червата им. Всички тези колонии от микроорганизми са това, което кара червата да работят правилно.

Освен това някои щамове бактерии играят положителна роля в организма, като Lactobacillus, Streptococcus и Clostridium.

По-вероятно е обаче да сте чували за тези бактерии, защото се съдържат в пробиотичните храни. Това са храни или добавки, които помагат за регулиране на чревната флора, независимо дали за хора или за кучета.

Безопасно ли е кучетата да ядат яйца?

И така, сега, след като разгледахме накратко как работи храносмилателната система на кучето, можем да разгледаме няколко въпроса, включително дали те могат безопасно да ядат яйца или не.

Могат ли кучетата да ядат яйца?

Да, кучетата могат да ядат яйца и може да искате редовно да храните кучето си с яйца. Яйцата са много хранителни и полезни за кучета, защото съдържат следното:

протеини. Това са висококачествени протеини и техните основни аминокиселини са наистина важни за кучетата.

Есенциални мастни киселини. Като цяло това са основни хранителни вещества за тялото и включват омега-3 киселини.

витамини. Яйцата съдържат витамини A, D, E и K.

Минерали. По същия начин яйцата съдържат и минерали като желязо, цинк, селен и фосфор. Заедно с витамините те могат да бъдат наистина полезни за нервната система на вашето куче.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts