Може ли вашето куче да яде кисело мляко?

12

ян.

Може ли вашето куче да яде кисело мляко?

Дали е добре за вашия домашен любимец?

Киселото мляко е храна, която се състои от мляко, а последното е много важна храна в ранния живот на кучето, когато те са още кученца, за да се развиват правилно. На пазара за кучешка храна можете да намерите различни храни, съдържащи мляко, една от които е киселото мляко. Но може ли или трябва ли кучето да яде кисело мляко?

Много кисели млека се правят с краве мляко и това е широко консумиран продукт от хората и в същото време често срещана храна в семейства с или без домашни любимци. Възниква обаче въпросът може ли куче да яде кисело мляко? И ако е така, как трябва да се консумира този продукт от тях?

Какво съдържа киселото мляко?

Киселото мляко е млечен продукт, получен чрез процеса на ферментация на краве мляко. В този процес се използват бактерии от родовете Lactobacillus и Streptococcus за постигане на пълна ферментация. Ферментирането на лактозата в млечна киселина е това, което придава на киселото мляко неговия вкус и киселинност.

В продължение на много години киселото мляко беше класифицирано като основна храна за живота на хората, благодарение на здравословните си качества, а по-късно беше открито, че киселото мляко може да бъде ефективна чревна залъгалка. Това откритие го превърна в продукт, който не бива да липсва в нашите хладилници.

Ползи за здравето на кучето

Куче може да яде кисело мляко, стига да има определени предпазни мерки, които ще видим по-късно. Засега ползите могат да бъдат:

  • Може да осигури на кучето витамини B, C и E, както и калций, магнезий, калий и фосфор.
  • Млечната киселина в пробиотичните кисели млека допринася за здравето на кучето.
  • Киселото мляко улеснява процеса на храносмилане, като помага за подобряване на симптоми като диария и запек.
  • Укрепва имунната система, като произвежда повече бели кръвни клетки.

Винаги обаче ще бъде важно да получите одобрението на ветеринарния лекар, за да определите дали кучето може да понася лактозата в киселото мляко.

Как да дадете кисело мляко на вашето куче

Първо, ако вашето куче никога преди не е опитвало кисело мляко, опитайте се постепенно да добавяте малки порции кисело мляко към диетата му. По този начин кучето ще се запознае с вкуса. След това вземете предвид честотата на порциите, тъй като те зависят от възрастта и размера на кучето.

След като кучето свикне с вкуса на киселото мляко, можете да приготвите домашни рецепти. По същия начин креативна комбинация е да вземете кисело мляко и да го намажете върху парчета пиле без сол. И накрая, кучето може да го яде веднъж или два пъти седмично. Продължете да четете, за да научите правилното количество според теглото.

Нека започнем с едно предупреждение, кучетата не трябва да ядат кисели млека, които съдържат захар или са подсладени по някакъв начин, тъй като захарта е една от забранените храни за кучета. Затова киселото мляко трябва да е неовкусено. По същия начин подсладените с шоколад или ягоди са опасни за храносмилането на кучето.

Когато купувате някакъв вид кисело мляко за вашето куче в супермаркета, вземете гръцкото кисело мляко като предложение, тъй като то не съдържа лактоза или захар. Подпомага храносмилането на кучето и освен това съдържа протеини, които укрепват кожата и козината.

Колко се препоръчва?

Както ви казахме по-рано, количеството кисело мляко, което кучето може да погълне, се определя от неговия размер и възраст. Въпреки това трябва да се вземе предвид следното:

Когато кучето тежи между 14 и 18 килограма, можете да му дадете лъжица кисело мляко.

Ако кучето тежи между 20 и 28 килограма, се дават две супени лъжици.

Когато кучето тежи от 30 до 38 килограма, те могат да получат 3 супени лъжици кисело мляко.

И накрая, тези количества могат да се дават до три пъти седмично. Въпреки това ветеринарният лекар може да даде по-точна преценка на здравословното количество кисело мляко за кучето.

Противопоказания

Кучето може да яде кисело мляко, но не във всички случаи, тъй като някои кучета не могат да понасят поглъщането на лактоза и в резултат на това киселото мляко се превръща в токсичен продукт за него. Следователно, когато го консумират, те могат да страдат от диария, повръщане, чревни и храносмилателни проблеми. Поради тази причина киселото мляко трябва да бъде само добавка към храната  на кучето и, ако е възможно, лакомство, което да се дава от време на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts