Ето защо е смъртоносно опасно да се мие месото преди готвене!

Само ще замърсите кухнята, бактериите тъй или иначе ще умрат при готвенето

 

Връщаш се от от пазара, разтваряш внимателно опакован пакет месо или вадиш пилето от опаковката, а след ти идва на ум мисълта: Дали да не изплакна закупения продукт под течаща вода преди готвене? Изглежда, че тази хигиенна процедура е също толкова необходима, колкото и миенето на ръцете преди вечерята. Месото може да е замърсено, а на пазара има много мухи. Но измиването на месо не само не помага да се отървете от възможните бактерии, но и да ги разпространите в кухнята.

измийте месото

Така че е необходимо ли е да се измие месото ? Ще обясним защо месото, което току-що купихте, в никакъв случай не трябва да бъде подлагано на подобна процедура!

Месопреработка

Всяка домакиня знае, че всички продукти трябва да бъдат измити добре преди готвене. Плодове, зеленчуци, яйца – всички безусловно в мивката. И също толкова  голямо е изкушението да направите същото с месото, донесено от пазара. Не е ясно къде е лежало, не е ясно кой го е докосвал и какво е летяло над него! Но експертите по кулинарни въпроси в един глас твърдят, че независимо от това, какво месо купувате, категорично не трябва да го миете.

С безплодните опити за измиване на вредните бактерии, вие само влошавате  ситуацията. Представете си как тези микроскопични бактерии заедно с водните молекули отиват направо в устата ви, нанасят се върху кожата, около мивката, върху другите продукти, и дори дрехите.

защо да се измие месото

Като се има предвид, че възнамеряваш да  готвиш месото, а не да го ядеш сурово, да го миеи няма никакъв смисъл – всички бактерии със сигурност умират при термична обработка. Което не може да се каже за бактериите, останали върху приборите за готвене, и то така здраво, че за тяхното премахване ще трябва един ден почистване. Именно тези замърсени прибори могат впоследствие да причинят сериозно хранително отравяне.

защо изперете месото преди готвене

Това важи особено за пилешкото месо, тъй като то често е причина за инфекция със салмонела. По време на измиването на пилешко месо, капки вода, съдържащи вредни бактерии, се разпростират на разстояние до 1 метър. Ако все още се съмнявате, погледнете начина на готвене на прочутите готвачи, които никога не измиват месото, но задължително измиват ръцете си след контакт с него.

измийте месото преди готвене

Има и друг аргумент, който убеждава, че не трябва да се се мие месото/  продължи: течащата вода, особено горещата, нарушава молекулярната структура на повърхността на месото, като по този начин нарушава вкусовите му качества . С други думи, месото не се зачервява, то ще загуби своя вкус и аромат. Това означава, че месото просто ще се задушава, но докато цялата влага се изпари, сочните пържоли напълно ще изгубят всички сокове.

измийте месото преди пържене

КАКВО ПРЕДЛАГА ГЛАВНИЯТ ГОТВАЧ?

 1. Кухненският термометър е верен помощник във вашата кухня. Веднага след като температурата в сочното парче в тигана достигне 55 ° C, бъдете сигурни, че нищо не застрашава вашето здраве. Между другото, за различните видове месо, температурата на топлинната обработка, при която загиват вредните бактерии, варира значително. Например,за  говеждото месо е достатъчно 60 ° C, но пилето трябва да се загрее до 75-80 ° C.
  измийте месото или не
 2. Вместо да миете месото , след закупуването, просто потупвайте повърхността с хартиена кърпа и го метнете на тигана. Кърпата, к която сте подсушавали  месото, не забравяйте да я изхвърлите, а ръцете трябва да са измити добре със сапун под течаща гореща вода.
  защо не можете да измиете пилешкото месо
 3. Също така не се препоръчва да се измива месо, закупено за замразяване. Измиването не само няма да ви спаси от бактерии, но също така значително ще намали срока на годност на такова месо. Подсушете месото със същите хартиени кърпи, в които е било опаковано и го слагайте смело във фризера за съхранение.
  трябва ли да изпея месо от магазина
 4. Но най-важното – купувайте месо само от доверени доставчици ! Доброто парче месо не трябва да има странен мирис, с изключение на аромата на прясно месо. Мазнините трябва да са бели, свинското розово, а говеждото месо наситено червено.Кафявият нюанс на месото показва, че не е прясно. Непременно пипнете месото: поставете парче върху равна повърхност и го натиснете с пръст – прясното месо бързо ще възвърне оригиналната форма, а другото ще остане смачкано.
  трябва ли да изпея месо за пържола

Е, ако все още искате да измиете месото, направете го много внимателно, без да пръскате водата и след измиване измийте мивката и всички близки прибори за готвене. Следвайте нашите препоръки и няма да ви плашат бактерии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Израелски учени: „Няма здравословна храна!“ Ето защо…

(Видео) Това е нещо наистина впечатляващо