8 професии, които разрушават психиката

Военни, журналисти и лекари са сред най-застрашените

В детството ни казваха, че трябва да знаем какви искаме да станем, каква професия да получим. Колкото по-рано се появи тази мечта или план, толкова по-добре ти ще можеш да се фокусираш за осъществяването на замисленото. И ти си бил уверен, че ще посветиш целия си живот на любимата работа.

Но никой не говори за това какъв отпечатък ти оставя работата след минаването на определен срок, например след пет години. Има професии, които сериозно влияят на психиката и на личността като цяло.

От друга страна, това не е аксиома, а по-скоро предупреждение, че не трябва да се отдаваме само на работата, може да се случи така, че негативните последици да са много големи.

Юрист
Ако не се броят тези, които са се записали в Юридическия факултет, защото майка им казала така, към тази професия пристъпват хора, които се отличават с мнителност и скрупульозност. И често така се случва, че тези техни черти биват хипертрофирани и започват да се проявяват и в личния живот. Например, юристите в личния си живот постоянно ще подозират, че им се правят мръсни трикове.

Счетоводител
Казват, че счетоводител – това е диагноза. И това се случва често, тези хора дотолкова живеят в света на точните цифри, че го пренасят в личния живот. Те се превръщат в ужасни стипции, които обичат да правят всичко точно и по план, ненавиждат каквито и да е промени и новости. Ако понякога откъснат поглед от бумагите и безкрайните таблици, но може лесно да се превърнат в сноби и да станат олицетворение на думата „унилост“.

Лекар
Лекарите са сред тези, на които им е най-трудно да се съхранят. Но след дълъг стаж, те се сблъскват с огромно количество смърт, болка и тъга. Затова при тях в качеството на защитен механизъм се пробужда цинизмът, равнодушието и емоционалната непроницаемост. Всичко, което могат да ги посъветват психолозите е да разделят душевните преживявания с близките си и да се стараят да оставят всичко от работата си там.

Военен
В армията има строева дисциплина, ред и субординация, което не може да не се отрази на човека. Прекалено често тези хора пренасят армейските порядки в личния живот и стават истински домашни тирани. Войникът – това е образ на живот, психолозите отбелязват, че армията деформира личността много силно и при това безвъзвратно. И това се случва в мирно време.

Журналист
В работата си журналистите обикновено са достатъчно повърхностни, както впрочем и в живота. Но най-големият недостатък на хората, избрали тази професия, се явява хипертрофираното желание да привлече вниманието към собствената персона. В работата си те винаги са зад кадър, тъй като са принудени да отдадат цялото пространство на обекта на статията или телевизионния репортаж. По принцип това не е фатално. В компанията на някои интроверти на него ще му е комфортно.

Психолог
Тук имаме затворен кръг. С психология често започват да се занимават тези, които искат да разберат самите себе си, но ако постоянно имаш работа с чуждите бръмбари, твоите в един момент също започват да се множат. В резултат психолозите започват да се анализират в контекста на другите хора и да им дават непоискани съвети или просто да манипулират пациентите според своите интереси. Единственият съвет, който може да им се даде , е, че не трябва да се възприемат хората като материал за изследване.

Мениджър по продажби
За да продадеш на някого стока, при това със съмнително качество, са нужни таланти в общуването и убеждаването. Затова и основните недостатъци на тези хора в ежедневния живот се изразяват в прекалена приказливост, артистизъм и подозрителност. Дори и продавача в кварталния магазин те започват да го оценяват и да се чудят къде се опитва да ги излъже.

Учител
Учителите дори и в ежедневния живот се занимават със своята работа – те преподават. За тях е характерно високомерието и завишената самооценка, и то въпреки че знанията на повечето от тях се заключават в няколко наизустени тези. Съветът за тях е същият: необходимо е да се научат да разделят работата и личния живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Аметистова магия засилва любовта и пази от изневяра

Каква е тайната на Ордена на мопса?