27

мар.

7 важни ползи от консумацията на бадеми

Има множество ползи от консумацията на бадеми, за които не сте и предполагали

ползи от консумацията на бадеми

Въпреки че бадемите обикновено се наричат ​​ядки, те всъщност са ядливи семена с форма на сълза, които са плод на бадемовото дърво. Можете да ги купите обелени или бланширани, когато обелените бадеми се третират с гореща вода, за да се отстрани кафявото външно покритие, оставяйки гладка бяла вътрешност.

Въпреки че бадемите са храна с високо съдържание на мазнини, голяма част от тях са под формата на мононенаситени мазнини, които помагат за защита на сърцето чрез поддържане на нивата на холестерола на липопротеините с висока плътност (HDL) спрямо холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL), който често се нарича „лош“ холестерол.

Бадемите са с високо съдържание на растителни протеини, които ви държат сити и удовлетворени през целия следобед. Те също така са здравословен източник на „калций, витамин Е, фосфор и богатство от хранителни вещества

Ето кои са най-важните ползи от косумацията на бадеми:

Намаляват лошия холестерол

Бадемът е сред петте най-ефективни продукта, които намаляват „лошия“ холестерин. Симптомите на това състояние са появата на бели точки (мастни образувания) по долните клепачи, болки в краката, ранно побеляване на косата. Препоръчителната доза е 20 – 30 ядки на ден.

Здрави коси

Бадемът съдържа почти всички минерали и витамини, необходими за растежа на косата, нейната здравина и красота. Магнезият и цинкът стимулират растежа, токоферолът я укрепва, а витамините от група В й придават блясък и здравина.

Профилактика на болестите на сърцето

Антиоксидантите, ненаситените мастни киселини, магнезият, медта, които бадемът съдържа, оказват мощна подкрепа на сърцето и кръвоносната система. За профилактични цели на исхемична болест на сърцето и други сърдечни нарушения употребявайте ядките с люспите.

Предотвратява появата на бръчки

Бадемите съдържат достатъчно количество манган, който участва в изработването на колагена – белтъка, отговарящ за еластичността и тонуса на кожата. Освен това със стареенето се бори и витамин Е, който е антиоксидант и предотвратява появата на нови бръчки.

Здрава микрофлора

В люспата на бадемите се съдържат пребиотици – елементи, необходими за растежа и размножаването на полезните бактерии в червата. При дисбактериоза (симптомите са подуване и болки в стомаха, неприятен дъх, разстройство в храносмилането) ежедневната доза бадеми е 30 — 35 ядки.

Отслабване

Научно изследване доказва, че хората, които ядат бадеми, употребяват по-малко въглехидрати (сладкиши и тестени изделия) през деня. За свалянето на килограми способства и нормализацията на обмяната на веществата, която се осигурява от витамините и фибрите, съдържащи се в тези ядки.

Подобрява се работата на мозъка

Поради наличието в бадема на токоферол и мастни киселини редовната му употреба подобрява паметта. Освен това тези ядки забавят стареенето на мозъка.

За кого не е препоръчително да яде бадеми?

Има множество ползи от консумацията на бадеми, но хората с алергия към ядки трябва да ги избягват. Симптомите на алергия обикновено се развиват в рамките на минути и трябва да посетите личния си лекар, ако получите нежелана реакция. Ако обаче това се развие в тежка реакция, известна като анафилаксия, това е спешен медицински случай и трябва да се потърси незабавна помощ.

Малките деца, някои възрастни хора и тези с проблем с преглъщането трябва да избягват цели ядки поради риск от задавяне.

Източници: https://www.bbcgoodfood.com; https://www.realsimple.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts