7 неочаквани ползи от консумацията на бадеми

Намаляване на холестерина

Бадемът е сред петте най-ефективни продукта, които намаляват „лошия“ холестерин. Симптомите на това състояние са появата на бели точки (мастни образувания) по долните клепачи, болки в краката, ранно побеляване на косата. Препоръчителната доза е 20 – 30 ядки на ден.

Здрави коси

Бадемът съдържа почти всички минерали и витамини, необходими за растежа на косата, нейната здравина и красота. Магнезият и цинкът стимулират растежа, токоферолът я укрепва, а витамините от група В й придават блясък и здравина.

Профилактика на болестите на сърцето

Антиоксидантите, ненаситените мастни киселини, магнезият, медта, които бадемът съдържа, оказват мощна подкрепа на сърцето и кръвоносната система. За профилактични цели на исхемична болест на сърцето и други сърдечни нарушения употребявайте ядките с люспите.

Предотвратява появата на бръчки

Бадемите съдържат достатъчно количество манган, който участва в изработването на колагена – белтъка, отговарящ за еластичността и тонуса на кожата. Освен това със стареенето се бори и витамин Е, който е антиоксидант.

Здрава микрофлора

В люспата на бадемите се съдържат пребиотици – елементи, необходими за растежа и размножаването на полезните бактерии в червата. При дисбактериоза (симптомите са подуване и болки в стомаха, неприятен дъх, разстройство в храносмилането) ежедневната доза бадеми е 30 — 35 ядки.

Отслабване

Научно изследване доказва, че хората, които ядат бадеми, употребяват по-малко въглехидрати (сладкиши и тестени изделия) през деня. За свалянето на килограми способства и нормализацията на обмяната на веществата, която се осигурява от витамините и фибрите, съдържащи се в тези ядки.

Подобрява се работата на мозъка

Поради наличието в бадема на токоферол и мастни киселини редовната му употреба подобрява паметта. Освен това тези ядки забавят стареенето на мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Храни, от които може да се оплешивее

В кои случаи е добре да намалите кафето?