7 неочаквани ползи от консумацията на бадеми

Намаляване на холестерина

Бадемът е сред петте най-ефективни продукта, които намаляват „лошия“ холестерин. Симптомите на това състояние са появата на бели точки (мастни образувания) по долните клепачи, болки в краката, ранно побеляване на косата. Препоръчителната доза е 20 – 30 ядки на ден.

Здрави коси

Бадемът съдържа почти всички минерали и витамини, необходими за растежа на косата, нейната здравина и красота. Магнезият и цинкът стимулират растежа, токоферолът я укрепва, а витамините от група В й придават блясък и здравина.

Профилактика на болестите на сърцето

Антиоксидантите, ненаситените мастни киселини, магнезият, медта, които бадемът съдържа, оказват мощна подкрепа на сърцето и кръвоносната система. За профилактични цели на исхемична болест на сърцето и други сърдечни нарушения употребявайте ядките с люспите.

Предотвратява появата на бръчки

Бадемите съдържат достатъчно количество манган, който участва в изработването на колагена – белтъка, отговарящ за еластичността и тонуса на кожата. Освен това със стареенето се бори и витамин Е, който е антиоксидант.

Здрава микрофлора

В люспата на бадемите се съдържат пребиотици – елементи, необходими за растежа и размножаването на полезните бактерии в червата. При дисбактериоза (симптомите са подуване и болки в стомаха, неприятен дъх, разстройство в храносмилането) ежедневната доза бадеми е 30 — 35 ядки.

Отслабване

Научно изследване доказва, че хората, които ядат бадеми, употребяват по-малко въглехидрати (сладкиши и тестени изделия) през деня. За свалянето на килограми способства и нормализацията на обмяната на веществата, която се осигурява от витамините и фибрите, съдържащи се в тези ядки.

Подобрява се работата на мозъка

Поради наличието в бадема на токоферол и мастни киселини редовната му употреба подобрява паметта. Освен това тези ядки забавят стареенето на мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Храни, от които може да се оплешивее

В кои случаи е добре да намалите кафето?