кошмари

18

апр.

7 възможни причини за кошмаритеПонякога се събуждаме шокирани от нашия сън, толкова ясен и емоционален, и сякаш впечатленията могат да бъдат запечатани завинаги в паметта.

1.Пикантна храна преди лягане
„Променете плановете си за тайландска вечеря- пикантните ястия малко преди хранене могат да допринесат за кошмарите“, споделя Роберт Розенберг, професор по лекарствата за сън. „Пикантните храни могат да повишат метаболизма и телесната температура, което допринася за повишената мозъчна активност, особено в стадия, когато сънуваме.


Високите дози мелатонин също допринасят за повишена тревожност и раздразнителност2.Приемане на добавки с мелатонин
„Ако е нарушено качеството на съня, добавката с мелатонин може да се окаже спасение“, казва директорът в института в Северна Каролина. Преди да започнете приема на добавките, съдържащи мелатонин, най-добре се консултирайте с Вашия лекар.3. Гледането на телевизия преди лягане
Заспиването, докато гледате любимо шоу или филм, може да доведе до необикновени сънища. „Нашите мечти са продукти на подсъзнанието, така че ако гледате филм или четете книга и сте силно съпричастни към събитията, случващи се в тях, мозъкът може да приеме тази информация като по-важна и да я включи в съня ви“, обяснява психологът Стив Орма.4.Прекратяване на лечението
Популярни антидепресанти като Paxil и Zoloft, както и някои психостимуланти, като Ritalin, са известни със способността да потискат фазата на „бързия сън“. Когато приключите с приема на тези лекарства, това може да принуди мозъкът интензивно да попълни загубеното. „Можете да видите повече сънища в сравнение с преди“, добавя той. Също така, очаквайте много ярки сънища, включително кошмари.

5. Сънна апнея
Тъй като това смущение води до временно прекратяване на дишането по време на сън, спадът в нивото на кислород в кръвта кара мозъка да „произвежда“ емоционални и плашещи сънища. Ако дори след 8-часов сън се събуждате уморени или хъркате през нощта, трябва да се консултирате със специалист по съня.


Прекалено ярки сънища се наблюдават при прекратяване на хронична употреба на алкохол и марихуана.

6.Ако не сте спали достатъчно предишната нощ
След безсънна нощ можете да очаквате повишена активност в REM фазата на съня. Лекарите наричат това явление като “рикошетната фаза на REM съня“, казва Розенберг. И това ви гарантира само едно- по-ярки и интензивни сънища.

7. Хроничен стрес

Стресът и тревожността през деня могат да повлияят негативно на качеството на съня ви, като добавят към това обработката на негативната информация от мозъка. „Ние вярваме, че в REM фазата нашия мозък произвежда най-мощните емоции“, казва Розенберг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts