храна

14

ное.

7 храни, които не са подходящи за вечеря

Какви храни не трябва да ядете преди лягане?

Не яжте тези храни за вечеря, за да нямате проблеми със здравето си

Подбора на правилните храни за ядене на вечеря или през  нощта може да повлияе на качеството на съня ви и дори да причини рефлукс и други храносмилателни неразположения. В тази статия ще ви покажем, кои храни е добре да избягвате в късните часове.

Вечерята е едно от основните хранения за деня. Затова най-добрият вариант е да не го елиминирате или да се хранете нездравословно. Освен това, ако не искате да не вие прекалено тежко преди лягане и искате да спите добре, има определени храни, които не трябва да ядете през нощта.

Последно хранене за деня наистина трябва да е по-леко от другите хранения, яденето на вечеря е важно, защото засяга много процеси, които тялото извършва през периода на почивка. По-долу ще ви кажем кои храни трябва да избягвате точно преди лягане.

Паста и макаронени изделия

Вярвате или не, макароните са първата от храните, които не трябва да ядете през нощта. В крайна сметка, тъй като пастата е важен източник на въглехидрати, тя е идеална за всеки период от деня, когато тялото и мозъкът трябва да са много активни. Поради тази причина винаги е по-добре да го ядете по време на обяд.

Яденето на паста през нощта може да причини неприятно усещане за тежест, което ви пречи да си починете правилно. В същото време, поради приема на калории, може да повлияе на метаболизма ви и съответно на теглото ви.

Сладолед

Вероятно можете да се досетите, че яденето на сладолед по време на вечеря или за успокояване на нощния глад също не е добър вариант. Въпреки че е засищаща и вкусна, тази храна в по-голямата си част съдържа наситени мазнини, захари и добавени вещества, които могат да повлияят на качеството на съня и да повишат теглото.

Сирене

Опитайте се да избягвате яденето на сирене вечер, както и ястия, които съдържат сирене. Въпреки, че яденето на млечни продукти е важно за организма не трябва да ги консумирате на вечеря или преди лягане. Защото те могат да причинят тежест в стомаха и да попречат на съня ви, особено при хора с непоносимост към лактоза.

Пикантни подправки

Подправките и пикантните сосове имат вкус, който придава специална нотка на ястията. Въпреки че определено не е нездравословно да ги ядете редовно, най-добре е да ги включите в някое от другите си хранения не във вечерята. Те много често могат да причинят киселини и газове.

Всъщност, според статия, публикувана в Current Medicinal Chemistry, пикантните подправки дразнят стомашната лигавица и увеличават склонността към киселинност и тежко храносмилане. Следователно, приемането им в храната преди лягане може да причини киселинен рефлукс, киселини и болки в стомаха.

Карфиол

Този зеленчук е известен с това, че е много здравословен, нискокалоричен. Въпреки тези качества обаче, консумацията му през нощта не се препоръчва, тъй като някои от свойствата му увеличават производството на газове.

Яденето му за вечеря или дори няколко часа преди лягане може да затрудни процеса на храносмилане и да увеличи чувството за тежест, което пречи на съня.

Тъмен шоколад

Хранителните свойства на тъмния шоколад са неуспорими, но консумацията му за вечеря или преди лягане, определено може да попречи на качеството ви на сън. Шоколадът съдържа  кофеин и теобромин, които стимулират нервната система и поддържат мозъка буден по дълго.

Червено месо и колбаси

Без значение какво, консумацията на колбаси и консервирани меса трябва да бъде умерена, независимо от времето на деня, тъй като тези храни съдържат наситени мазнини и добавени химикали.

Според проучване, публикувано в Aging and Disease, високата консумация на червено месо може да има отрицателен ефект върху качеството и продължителността на съня при възрастните хора.

Какви храни се препоръчват преди лягане?

За да предотвратите храносмилателния дискомфорт по време на почивката, най-добре е да ядете балансирани и леки ястия, съдържащи пилешко или риба и зърнени храни, плодове или бобови растения. Най-важното обаче е да не прекалявате с порциите и най-вече да не вечеряте точно преди лягане.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts