5 неща в къщата, които причиняват депресия: проверете дали ги имате

Определено трябва да се отървете от тях, за да не съсипете живота си, или най-малкото – за да не си докарате депресия

Благополучието в къщата зависи не само от наличието на просперитет, липсата на проблеми в семейството и на работното място и някаква нормална задоволеност. Понякога изглежда, че всичко е наред, но нещо не е както трябва. Чувството на потиснатост расте, преминавайки в депресия. Но откъде е дошло?

Всичко се отнася до предметите, които ни заобикалят, защото къщата е нашата крепост и в тази крепост не трябва да има дразнители и отрицателна енергия. Ето топ 5 неща, които могат да ви съсипят настроението и да причинят депресия.

1. Разпръснати документи

Сами по себе си работните пространства не водят до депресия, но определено до някаква лека меланхолия! Стресът и потиснатото настроение се причиняват именно от документи и работни папки, разпръснати навсякъде, особено ако са стигнали дори до там, където почивате. Например в спалнята.

Тук спите, релаксирате, гледате любимите си сериали и прекарвате време с половинката. Това е място на сила, място на мир. И документите няма да оставят и помен от тази хармония, няма да оставят и камък необърнат, внасяйки работна енергия в стаята. Колкото повече територии са „маркирани“ с документи, толкова повече стрес причинява самата къща. Отделете едно място в апартамента, което да е запазено за работа. Нека да е отделен офис, по възможност, или онази част от хола, където са бюрото и лаптопа ви.

2. Много огледала в къщата

Няма нито една жена в света, която да е напълно доволна от себе си. „Ето, ще спортувам, ще пазя диети и всичко ще е наред, пак ще съм стройна!“ – като правило, представителките на нежния пол говорят на себе си по този начин.

В този случай наличието в къщата на голям брой огледални повърхности само ще разстрои, ще подкопае самочувствието, защото, минавайки покрай тях, ние автоматично се оглеждаме всеки път. В крайна сметка всичко това може да доведе до депресия. От друга страна, може да има и обратен ефект – огледалата да ни амбицират да отслабнем, което не е чак толкова лошо.

3. Сухи цветя

Цветята в саксия, както всяка друга флора, символизират живота. Но ако едно стайно растение изглежда безжизнено или, още по-лошо, вече e мъртво, видът му вдъхва депресия и действа потискащо. Мъртвото растение трябва да се изхвърли незабавно. Но липсата на цветя също е лошо. Ако не сте цветар, вземете непретенциозно растение – има много, за които не е необходимо да се грижите внимателно. И това изобщо не са само кактуси, а някои много интересни цветя.

Между другото, това правило важи и за букетите. Изсъхналите рози трябва безмилостно да се изхвърлят в кошчето.

4. Безпорядък в шкафове и по рафтове

Гостите са на прага, в стаята е бъркотия. Решението е просто: съберете всичко на купчина, поставете го в килера, далеч от погледа – извършва се експресно почистване. И след това го оставете така, забравяйки да подредите каквото има за подреждане. Да, всичко изглеждаше добре, но знаете, че бъркотията просто се е преместила от едно място на друго.

Такива „буци“ боклук и безпорядък в нещата могат да провокират усещане за бъркотия в живота, липса на ред в него. Е, да, а това е толкова близо до депресия. Защо да влошаваме нещата? Пуснете музиката, отделете малко време, подредете шкафовете, чекмеджетата и рафтовете. Избършете праха, изхвърлете излишното – по-свободно ще дишате след това, а и животът ще е по-забавен.

5. Големи мебели в малка къща

В огромен апартамент големите мебели ще изглеждат хармонично и пропорционално. Но в малък интериорните решения с неравномерен размер в стаята ще окажат морален натиск, ще създадат усещане за дискомфорт и просто ще ви натоварят. Особено ако са тъмни на цвят. По-добре е да оборудвате къщата удобно, така че цялостната картина да предизвиква само радост, усещане за простор и вдъхновение.

Източник: domoi.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

черния дроб

Как да предпазим черния дроб с помощта 5 природни средства?

10 изненадващи факта за секса, които не знаехте