5 интересни факта за здравето и работата на човешкия мозък

Колкото повече научаваме за нашия команден център, толкова повече мистерии възникват

Мозъкът е централната „контролна единица“ на нашите тела, хранилище на спомени и емоции. През почти цялата човешка история философите са вярвали, че мозъкът може дори да съдържа онази нематериална същност, която ни прави хора: душата.

Какво трябва да знаем за нашия мозък?

Основният орган на човешката нервна система, мозъкът управлява повечето от дейностите на тялото ни и обработва информацията, получена както отвън, така и вътре в тялото, и е самото седалище на нашите емоции и когнитивни способности, включително мисъл, дългосрочен и краткосрочен памет и вземане на решения.

Първото споменаване на този орган е записано в древноегипетски медицински трактат, известен като „Хирургическият папирус на Едуин Смит“, по името на човека, открил този документ през 1800-те.

Оттогава нашето разбиране за мозъка се разшири неизмеримо, въпреки че все още се борим с много мистерии около този ключов орган.

1. Използваме само 10 процента от мозъка си

Мит е, че използваме само 10% от мозъка си. Ние всъщност използваме 100% от мозъка, но не целия наведнъж. Мозъкът съставлява само около 3% от общото тегло на тялото ни, но той консумира около 20% от нашата енергия, така че определено нещо се случва там! Дори и най-малката дейност използва повече от 10% от мозъка ни – колко се използва в даден момент зависи от това, което правим.

2. Увреждането на едната страна на мозъка ще засегне противоположната страна на тялото

Нашият мозък е разделен по средата и има две страни или полукълба. Всяка страна контролира мускулите от противоположната страна на тялото, като по този начин дясната страна на мозъка контролира движенията от лявата страна на тялото, а лявата страна на мозъка контролира мускулите от дясната страна. Ако едната страна на мозъка е увредена след инсулт или травматично мозъчно увреждане, противоположната страна на тялото ще бъде засегната.

Нашето ляво полукълбо на мозъка също е отговорно за развитието на уменията ви по език, математика и логика, докато дясното полукълбо на мозъка контролира вашите пространствени способности, разпознаване на лица, музика и визуални образи.

3. Човешката памет може да събере цялата информация в Интернет

През 2016 година с цел изучаване на човешката памет учените изследват мозъци на плъхове. Хората и плъховете имат сходство във формата на мозъка и функцията на синапсите. Необходима е повече от година, за да бъде скицирана всяка клетка, открита в хипокампа на гризача. Невероятно, но дори малък образец тъкан има огромен обем. (Този образец е 20 пъти по-тънък от човешки косъм.)

От материала специалистите сглобяват всички неврони със завършени структури. След това 287 мозъчни клетки са изследвани според размера и синапсовата комуникация. Когато учените забелязват, че всички сигнали се предават почти от една и съща точка, изчисляват, че един неврон може да използва 26 различни начина за кодиране на информацията. Такава •точност позволява на екипа да преведе това на компютърен език. Излиза, че човешкият мозък може да съхранява един петабайт информация. По обем това се равнява на цялата информация, налична в интернет.

Тази мозъчна памет потребява мощност, еквивалентна на 20-ватова крушка. Ако бъде сглобен компютър със същия обем памет, за захранването му ще е необходима атомна електроцентрала.

4. Хипнопедията съществува

Хипнопедията е начин да учим насън. Но колкото и привлекателна да изглежда мисълта за подобно обучение, хипнопедията има ограничения. През 50-те години на миналия век е установено, че хората не могат да запомнят факти, ако не са будни.

Съвременни изследвания потвърждават тези изводи, но са направени и някои интересни открития.

През 2014 г. израелски учени правят опити със заклети пушачи. Те приспиват доброволци и ги опушват с цигарен дим, смесен с неприятни миризми. В течение на две седмици никой от участниците не желае да пуши.

Изследване от 2017 г. доказва, че мозъкът на спящ човек може да създава съвършено нови спомени. Изучаването на испански език насън е невъзможно, но запомнянето на сложни шаблони на фона на бял шум става автоматически. След пробуждане доброволците лесно определят музиката, която са слушали насън, но само ако тя е възприемана по време на фазата на бързия сън. Това доказва, че стадиите на съня играят роля във формирането на паметта.

5. Пробив в лечението на Алцхаймер

Все още не съществува лекарство срещу това заболяване, което днес разрушава живота на над 50 млн. души по целия свят. Но през 2015 г. австралийски учени откриват метод, позволяващ да се отстрани причината за появата му.

Болестта на Алцхаймер възниква вследствие на това, че в тъканите на главния мозък се натрупват плаки, които блокират функциите на сивото вещество. Резултатът е все по-голяма загуба на когнитивните способности. С помощта на мишки, страдащи от същия проблем, австралийските специалисти изпробват метод, който може да промени подхода към лечението на заболяването.

Около 75% от гризачите показват пълно възстановяване на умствените си способности, включително на паметта. Новата технология е неинвазивна и не уврежда мозъчните тъкани. Тя е наречена „фокусиран терапевтичен ултразвук“, тъй като е базирана на въздействието с ултразвук върху мозъка. С негова помощ меко се разширява хематоенцефалическата бариера, в която присъстват клетки за отстраняване на отпадъците.

Тези клетки се активизират и ликвидират пораженията, предизвикващи най-лошите симптоми на болестта на Алцхаймер. Това откритие може да доведе до появата на ефективна безлекарствена терапия на този бич на съвременния живот.

Източник: www.rxlist.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Фън шуй

Къде да поставите течаща вода във вашия дом според Фън шуй

обриви

Домашно лечение на обриви