5 грешки, които правите при търсене на работа

Ако сте в процес на търсене на работа, не бързайте да изпращате автобиографията си навсякъде- тази тактика не ви доближава до целта

интервю

„Работодателите отчаяно се опитват да намерят добри, квалифицирани специалисти, но повечето кандидати действат непрофесионално“, казва Андреа Кей, автор на книгата „Как да си намерим работа“. Какво искат работодателите? ”

Независимо дали търсите първата работа в живота си или сте опитен работник, решил да смени работното място, опитайте се да избегнете тези 5 грешки.

Грешка номер 1

Посочвате бившия си ръководител в списъка на хората, към които може да се обърнат за препоръка, но забравяте да го предупредите В неотдавашно проучване на 2500 мениджъра, около 30% от ръководителите заявиха, че намират подвеждащи или неверни данни в резюмето на кандидатите. Не се надявайте, че препоръката е просто формалност. 80% от анкетираните заявиха, че ще потърсят препоръка. Дори ако хората, чиито имена сте посочили, са с добри намерения към вас, те няма да могат да дадат адекватно описание, защото няма да са подготвени.


Накрая може да не успеят да кажат нищо за вас, защото ще бъдат изненадани.Грешка номер 2
Имате само 1 автобиография

Много е изкушаващо да изпращате автобиографията си в отговор на всяка реклама, която виждате, но е по-добре да действате избирателно. Работодателите прекарват средно по 6,25 секунди на едно резюме. Те обръщат внимание основно на поста, който иска да заеме заявителя и на предишните дружества, в които е работил. Те се интересуват от това коя от позициите, притежавани от лицето, най-много отговоря на изискванията, определени от тяхната компания. Ето защо, като изпращате една и съща версия на автобиография навсякъде, пропускате възможността да привлечете вниманието на работодателя към съществуващите умения и способности, които са необходими специално за тази позиция.


Внимателно прочетете описанието на длъжността и модифицирайте автобиографията си така, че уменията и опитът, които са ценни за конкретната компания, да се забелязват незабавно.

Грешка номер 3
Не задавате въпроси в края на интервюто

Сдържаността може да бъде добър подход на първа среща, но когато търсите работа е изключително важно да проявите ентусиазъм и любопитство. В края на всяко интервю повечето мениджъри обикновено питат дали имате някакви въпроси. Ако не ги имате, вие създавате впечатление на безразличен, неактивен човек.

Работодателите искат да продължите разговора. Кажете защо се интересувате от тази работа, бъдете готови да обсъдите компанията и не забравяйте да зададете няколко въпроса. Обикновено въпроси като: Какъв е типичният работен ден? Какъв е работният график? Въпроси, които трябва да се избягват: Често ли се налага оставането след работно време или да работенето през почивните дни? Каква заплата предлагате?

Грешка номер 4
Подчертавате собствените си интереси

Няма нищо по-лошо от това да отидеш на интервю и да демонстрираш, че се грижиш преди всичко за себе си, а не за това, което можеш да дадеш на компанията. “Помислете за нуждите на работодателя”, подчертава Кей. Запитайте се защо е изгодно за една компания да ви наеме? Какви проблеми можете да решите? След това можете да обясните, че за решаване на задачите, пред които е изправена компанията, е необходимо да имате набор от умения.


Открийте предварително какви услуги предлага фирмата, какви проблеми среща индустрията.Грешка номер 5
Изразявате благодарност в стандартна форма
Вашата задача е да покажете, че благодарността, която изразявате в имейла, изпратен след интервюто, не е просто формалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

кошмари

7 възможни причини за кошмарите

Плюсове и минуси на сухия шампоан