4 неща, които влияят върху развитието на детето

Детето
4 важни неща, които трябва да знаете за развитието на вашето дете.

Мозъчното развитие на детето

Всъщност при раждането мозъкът на бебето все още се развива. Мозъкът достига почти до 80% на възрастен до 3 годишна възраст. Това е етап, в който мозъкът се развива с удивителна скорост, поради, което хората нямат спомени в тази ранна възраст. Затова първите години са от съществено значение за развитие на мозъка при дедето. Всъщност се развиват много от основните му структури като:

  • Зрителната кора. До шест месеца бебето може да вижда практически като възрастен (дълбочина, фокус и т. н.)
  • Миленизацията настъпва по бързо, което позволява  на съобщенията да достигат до мозъка много по бързо.
  • Неворален растеж. Създават се много невронални синапси. Това обяснява защо децата научават повече неща по бързо от възрастните.
  • Развитието на мозъка обаче не приключва на тази възраст. Той ще се развива с шеметна скорост до юношеството.

Развитието на мозъка е също така активен процес, който се случва, когато детето расте и се учи. Следователно не само биологичните и физически фактори влияят на развитието на мозъка на детето, но и други като околна среда, родители, начин на живот и т. н.

Взаимодействие на детето с заобикалящия го свят

Когато детето изразява себе си, било то чрез плач или нещо друго и осъществява зрителен контакт с вас или получава прегръдка или отговор, нервните връзки в мозъка му се засилват. По- късно тези връзки им помагат да развият своите комуникационни и социални умения.

Това съобщава  Харвардският университет в центърът за развитие на детето. Всъщност учените са установили, че без необходимия допир с околната среда и родителите, може да попречи на развитието. В резултат на това ще се освободят хормони, които могат да доведат до нарушаване на мозъчното развитие и натрупване на стрес у детето.

 Пазете детето си от стресови ситуации

Според центъра за развитие на детето към Харвартския университет и важно да се обърне внимание на начина, по който детето се справя с трудностите и несгодите по време на развитието си.

Когато се чувстваме застрашени, тялото ни реагира с определени физически реакции, като повишен пулс и освобождаване на хормони като кортизол. Дете, което е в добра среда и получава подкрепа в тези трудни ситуации, ще се научи успешно да регулира нивата на стрес, дори и на физиологично ниво.

От друга страна, децата, които не чувстват подкрепа, когато са изправени пред трудности, ще реагират по по екстремен и краен начин. Според центъра за развитие на детето в Харвардския университет това може да увреди мозъка на децата.

Поради тази причина е толкова важно да покажете подкрепа на детето си и да му помогнете да се контролира и успокоява реакциите си, които водят до натрупване на стрес.

Физически упражнения

Физическите упражнения са също доста важен фактор за развитието на мозъка при детето. Мозъкът е свързан с общото здравословно състояние. Някой изследвания показват, че упражненията по време на детството могат да подобрят когнитивните функции при децата.

Любов

Децата трябва да се чувстват защитени и обгрижвани. Те се нуждаят също от стабилна подкрепа и любов. Всъщност безразличното отношение на родителите може да бъде причина за бъдещи психически проблеми при децата. На тази възраст могат да започнат да се развиват поведенчески разстройства.

Мозъкът на детето се развива непрекъснато през детството. Затова е толкова важно взаимодействието с заобикалящата ги среда и грижите за тях, особено в ранната им възраст.

Източник: steptohealth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как да се отървете от мухите у дома

Трябва ли да ползвате защитни кремове с SPF филтри, ако вече имате тен?