бели зъби

4

дек.

Жълти зъби – 4 вредни навика, които са причината за проблема

Кои ежедневни навици прииняват жълти зъби и как може да ги избегнете? 

Емайлът, който покрива зъбите има бял белезникав цвят с известна прозрачност. Ако емайлът е по-тънък, тогава дентинът се вижда под него. И какъв е цветът? Познайте: жълт цвят.

Ето защо, ако желаете бяла усмивка, трябва да се грижите за силата на емайла и липсата на петна, които също могат да прикрият блясъка на зъбите ви.

 

по-бели зъби
Тютюнопушенето и нередовното посещение при стоматолог са известни виновници за жълтите зъби, но има и други навици, които развалят картината

 

Често изплаквате устата си

„Едно от най-опасните неща за зъбите е сухотата в устата“, казва калифорнийският зъболекар Харолд Кац. И това е така, защото слюнката съдържа комбинация от минерали, ензими и кислородни съединения, които поддържат нивото на рН в устната кухина неутрално – намалявайки киселинността, разяждаща емайла. В допълнение, слюнката редовно промива зъбите, измива бактериите от тях и предотвратява появата на петна върху тях.

„Проблемът е ,че много от продуктите в магазините за изплакване на устата съдържат киселини, които унищожават зъбния емайл“, предупреждава д-р Кац. Ето защо, ако често използвате такива средства, е необходимо да промените навика си. Например: Мийте зъбите си, вместо да изплаквате устата с тях и често посещавайте зъболекаря си за почистване.

 

Обичате ли киселите плодове и зеленчуци?

ябълка
„Подобно на водата за уста с висока киселинност, киселите продукти могат да увредят вашия емайл“, казва д-р Кац. В тях се включват цитрусовите плодове, сокове, домати, ананаси, оцет, сода, някои спортни напитки. Това не означава, че всички тези продукти трябва да бъдат напълно забравени. Препоръчва се да приемате малко количество вода по време на приема им.

 

Пиете кафе през целия ден

„Въпреки, че много учени потвърждават полезните свойства на кафето, то определено не е от полза за вашите зъби“, споделя зъболекарят Катя Фридман.
„Пиенето на 2 или 3 чаши кафе на ден означава, че зъбите ви са в постоянен контакт с жълтеникавия агент“, казва тя. Проблемът не е колко кафе пиете, а как го пиете. Стоматолозите препоръчват да го пиете по-бързо, на малки глътки и най-добре със сламка, за да се намали контакта със зъбния емайл.

четка
Особено вредно е, ако пастата ви съдържа абразивни съставки.

 

Чистите зъбите си прекалено силно

Разбира се, миенето на зъбите трябва да е редовно, но увеличената скорост и натиска с четка могат да навредят на зъбите ви. По този начин, емайлът ви ще стане още по-тънък и прозрачен.

Източници: https://www.besthealthmag.ca; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts