3 странни космически феномена

Космосът е толкова огромен, че нашата Слънчева система заема в него място, сравнимо със заден двор

Но в орбита около нашето Слънце се случват странни неща и все още предстои астрономите да изяснят причините за тези явления

БУРИТЕ НА ЮПИТЕР

Циклони съществуват на повечето планети, които имат атмосфера и влага под слоя облаци. Включително и на Земята. На нашата планета тези бури имат много названия, но най-често чуваме за „урагани” или „тайфуни” – зависи къде живеете. Като цяло, циклоните на Земята са с кръгла форма с „око” в центъра.

На Юпитер обаче те придобиват шестоъгълна форма на пчелна килийка около двата полюса на газовия гигант. Червената планета не е единствената, където циклоните предпочитат тази ъгловата форма. През 1988 г. е установен гигантски хексагонален циклон на един от полюсите на Сатурн.

Има няколко теории за причините за пораждането на тези странни ъгловати бури. Но като цяло, те си остават загадка.

СПЪТНИКЪТ НА САТУРН ПРИЛИЧА НА ОРЕХ

Представете си, че на Земята, вместо разхвърляните по различните континенти високи планински върхове, всички хребети образуват единна верига покрай Екватора. Всъщност именно така изглежда Япет. Този дълъг планински хребет е с максимална височина 20 000 метра, което многократно превишава нашия Еверест. Това придава на спътника на Сатурн сходство с орех.

Специалистите все още не могат да обяснят как се е появил този хребет. Едни смятат, че вероятно това са останки от пръстен (наподобяващ на тези на Сатурн), който в крайна сметка се е врязал в повърхността на планетата. Други предполагат, че веригата се е образувала в резултат на намаляване на повърхността на планетата.

Ясно е обаче едно: че тази особеност, наред с наполовина тъмната и наполовина светла окраска на спътника (която до неотдавна също беше загадка), прави Япет един от най-забележителните обекти в Слънчевата система.

МИРАНДА -СПЪТНИКЪТ НА УРАН

Един от най-необичайните спътници в нашата система е деформираната планета Миранда, която обикаля около Уран. Миранда има, меко казано, неравна повърхност, изпъстрена с кратери и дълбоки каньони. Това я прави да изглежда, сякаш е сглобена от парчета.

Има няколко версии защо Миранда напомня неумело ръкоделие на побъркан учен. Според някои може би спътникът е понесъл няколко катастрофални сблъсъка, вследствие на което е бил разбит. Но след това отломките му отново са се съединили. Самият Уран също претърпява няколко катаклизма, което обяснява наклона на оста му спрямо неговата орбита.Това е доказано и затова версията за сблъсъците на Миранда изглежда доста вероятна.

Според друга хипотеза силната гравитация на Уран провокира необичайна вулканична активност на Миранда, превърнала гладката повърхност, характерна за всички спътници, в хаотично пръснати кратери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Как да преживеем раздялата с бившия?

Лятото подлага на сериозни изпитания кожата