3 начина за премахване на лак от дърво

премахване на лак от дърво

Научете как да свършим тази работа сами

Лакът е прозрачна течност, съставена от смес от масла, която придава лъскав вид и подсилва цветовете. В резултат на това е един от най-популярните продукти за разкрасяване на мебели. Но понякога възниква идеята за подновяването им.

Този разтвор действа като защитен слой, тъй като предпазва предметите от слънчевите лъчи, влагата и разпространението на гъбички. Въпреки това, като всеки продукт, с годините той може да се износи и е задължително да го премахнете, за да поставите нов.

В допълнение към евентуалното износване, лакът може да бъде премахнат, за да се нанесе такъв, който позволява друга яркост, текстура или цветова гама. От съществено значение е да премахнете целия предишен продукт, така че мебелите да останат с перфектен завършек и еднакъв тон.

Машинка за премахване на лак от дърво

Препаратите за отстраняване на бои са химически разтвори, чиято основна функция е да отслабват старите лакове, залепнали върху всякакъв вид повърхност. За да работите с продукта, са ви необходими ръкавици, щитове за лице и маски за лице, за да избегнете контакт с токсични вещества, които дразнят дихателните пътища или кожата.

Първата фаза на процеса може да започне чрез шлайфане на лака, така че продуктът да започне да разхлабва най-втвърдените зони. След това, съответното нещо е да нанесете разтвора с четка, която спомага за разпределянето на течността по детайлен начин във всички мебели.

Препаратът за отстраняване на боята трябва да се остави импрегниран за максимум два часа, в зависимост от количеството продукт, който е поставен. Може да се установи, че химикалът е свършил да действа, когато е очевидно, че старият лак е повдигнат и се отстранява без много усилия.

Задължително е да нанесете гореща вода и да разтъркате с кърпа, за да премахнете следите от нанесения разтвор и последните следи от лак. Процесът е завършен, когато дървото изглежда полирано, без бучки, петна или мръсотия. Във всеки случай следвайте указанията на етикета на продукта, който купувате.

Шлайфане на повърхността за да се премахне лака от дървото

Тази техника е идеална за премахване на лакове, които имат няколко слоя на приложение, тъй като може да се отслабва един по един ръчно. Освен това е по-препоръчително при гладки мебели, тъй като манипулацията е по-удобна.

Процесът трябва да започне с фина шкурка, която позволява да се пресекат всички зони и която премахва възможно най-много лак. Също така винаги трябва да се търка в една и съща посока.

След завършване на първия слой, нова шкурка се използва за по-детайлно изтъркване, за премахване на липсващия лак и за изравняване на частите, които не изглеждат хомогенни. Важно е да имате предвид, че шлайфането трябва да се извършва без използване на прекомерна сила, която ще надраска оригиналното дърво.

Като последна стъпка, чиста кърпа трябва да се избърше върху всички обработени зони, за да се отстранят малки количества лак и прах. Отговорното лице трябва да се увери, че не е останала мръсотия, която да създаде петна, когато се нанася новият консервант за дърво.

Премахване на лак от дърво горещ с  въздух

Това е най-сложният метод за отстраняване на лака, който трябва да се смени, тъй като цялото дърво се почиства с пистолет за горещ въздух. Това се прави без да е необходимо да търкате кърпа, която изважда продукта малко по малко.

Този инструмент генерира топлина, която премахва лакът. И така, след като прекарате пистолета по мебелите, остава само да го разклатите с четка, така че дървото да изглежда лъскаво.

Тази техника трябва да се извърши от обучен специалист, тъй като ако оригиналното дърво получи прекомерна топлина, то може да изгори. По време на процеса трябва да се предвидят времена за почивка, за да не се причинят необратими щети.

Тази процедура е най-екологична. Не изисква използването на токсични течности, които променят баланса на околната среда. Освен това е най-малко неудобно за човека, тъй като не циркулират вещества, които генерират алергии или сериозни здравословни проблеми.

Прочетете още: Какво е микроцимент и за какво може да се използва?, Съвети за освежаване на въздуха и миризмата у дома

Източници: https://richlyrooted.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защо не бива да се гледате в огледалото през нощта – отговорът ще ви изненада

удължаване на живота

6 неща за удължаване на живота