3 места от тялото, които е важно да миете всеки ден, според дерматолозите

тялото

Какво казват специалистите?

През последните няколко месеца сте чували отново и отново колко е важно да миете ръцете си често и старателно, за да предпазите себе си и другите от коронавируса. И тъй като това продължава да е валидно, може да предположите, че редовното търкане на останалата част от тялото ви вероятно също е добра идея. Това обаче не е така. Всъщност прекомерното къпане и търкане може да донесе повече вреда, отколкото полза. Според специалистите наистина трябва да измивате всеки ден внимателно само три части от тялото си със сапун: подмишниците, слабините и краката. А за останалото тяло просто изплакване с душ гел би било напълно достатъчно.

Санди Скотницки

Санди Скотницки, доктор по медицина, асистент по дерматология в Университета в Торонто, наскоро каза пред The Atlantic, че търкането на тялото от главата до петите със сапун и вода може да доведе до проблеми като екзема и други кожни заболявания. Вместо това тя казва просто да се съсредоточи върху определени „части“, като „ вашите подмишници, слабини и стъпала“.

Защо не е добре да сапунисваме тялото всеки ден?

Ако търкате цялото си тяло със сапун, рискувате да унищожите полезни бактерии, които помагат на микробиома ви да разграничава добри и лоши микроби, каза Робин Чуткан, доктор по медицина, основател на дерматологичен център в Чеви Чейз, Мериленд. Тялото ви се нуждае от определени бактерии, които можете да загубите при  всекидневно измиване със сапун , това понижава имунитета ви към определени вируси, което увеличава риска да се разболеете от редица вируси и дерматологични заболявания.

 Едно проучване от 2018 г., публикувано в Science Advances, дори установи, че определен щам бактерии, които са живеят върху кожата ни, са свързани с по-нисък риск от рак на кожата в сравнение с хора, които не са имали бактерията по тялото си. Още един пример за полезни микроби, които рискувате да унищожите.

Имате псориазис или друг кожен проблем? Новият лосион „Ин дерма” е подходящото решение!

Източник:bestlife.com/pixa bay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вярно ли е, че Омикрон води до цистит?

Експресно и трайно премахване на неприятни миризми от къщата