8

фев.

12 факта за спермата, които не знаете

За да направим бебе, се нуждаем от сперма и яйцеклетка, а не само от яйцеклетка

Някои хора изглежда забравят това. Повече от 60% от всички трудности с оплождането и 85% от трудностите при бременност са свързани конкретно с мъжката сперма.

Какво обикновено правят мъжете, когато чуят това? Те заравят главата си в пясъка и казват нещо от рода на „момчетата ми са добре, знам със сигурност“. Мъжете дават лош пример, когато става въпрос за поддържане на здравето и качеството на тяхната сперма. Но разгледаме по-добре интересни факти за спермата, които разкриват нейните характеристики. Просто използвайте чувството си за хумор, преди да прочетете по-нататък.

Факт 1: Спермата помага за предотвратяване на депресия при жените

Изследванията показват, че жените, които правят често секс, са по-малко склонни да изпитат депресия. Настроението им е по-балансирано, имунната им система е по-силна и като цяло се чувстват по-щастливи. Според проучване на Държавния университет в Ню Йорк спермата увеличава производството на окситоцин, простагландин и серотонин в тялото на жената.

Факт 2: Вкусът на спермата може да бъде променен

Ако въпреки антидепресивните си свойства, вкусът на спермата на вашия двойник ви отвращава, това няма значение. Съставът на спермата е много зависим от диетата. Ако вашият мъж пуши, обича силни напитки, месо и пържени и солени храни, не се изненадвайте, че от вкусът на неговата семенна течност има какво да се желае. Такава диета прави биологичната течност ужасно горчива. Искате ли да поправите ситуацията? Нахранете мъжа си със сладки плодове, зеленчуци, кисело мляко и му напомнете да пие повече вода.

Факт 3: Всеки сперматозоид е уникален

90% от сперматозоидите са деформирани: някои имат две опашки, други имат огромни глави – списъкът може да продължи. Това е цената на моногамията. При онези видове, при които оплождането може да се случи със спермата на повече от един мъжки, единият сперматозоид е по-сходен с другия.

Факт 4: Мъжкото въздържание не подобрява качеството на спермата

Редовната еякулация подобрява качеството на спермата в резултат на движението на семенната течност, показват изследванията. Също така редовната еякулация има благоприятен ефект върху функционирането на простатата.

Факт 5: Спермата няма кой знае колко дълъг живот

След еякулация повечето от 300-500 милиона сперматозоиди, които влизат в женското тяло, умират в рамките на един час. Всъщност, само 5-10 единични сперматозоиди преживяват пътуването до фалопиевите тръби, където друга половина от тях умират. Сперматозоидите умират под въздействието на киселини или имунната система на жената. Умират в тръбите, губят в утробата и така нататък. В надпреварата за оплождане оцеляват само най-силните. Спермата може да оцелее няколко дни, дори пет, но шансовете това да се случи са изключително нищожни.

Факт 6: Можете да готвите с нея

Да, да, има готварски книги с рецепти, които съдържат семенна течност. Например „Жътвата на природата – колекция от рецепти, базирани на сперма“ го описва по следния начин: „Тя е не само питателна, но има и прекрасна текстура и невероятни свойства за готвене. Подобно на добрите благородни напитки и сирена, вкусът на спермата е сложен и динамичен.“

Факт 7: Спермата е добра за вашата кожа

Спермата се състои от голямо количество протеин и малко количество спермин. Сперминът съдържа минерали като цинк, витамин С, простагландини, колаген, витамини, аминокиселини и много други хранителни вещества, които са полезни за здравето на кожата. Норвежката компания Bioforskning дори пусна крем за лице на базата на спермин. Според създателите кремът Spermine е 30 пъти по-ефективен от витамин Е и забавя процеса на стареене с 20%. Най-естественият естествен крем за лице обаче ще ви струва колосалните 250 долара. Може би трябва да изчакаме по-бюджетна версия. „Естествената“ версия съдържа твърде малко спермин, за да има някакъв чудотворен ефект върху кожата.

Факт 8: Сперматозоидите също носят шапки

На главите им има структура с форма на чаша, наречена акрозома. Това е мембранна везикула. Тя съдържа химични съединения, които разтварят повърхността на яйцеклетката, така че спермата да може да проникне вътре.

Факт 9: За вечното движение

Ако жените се раждат с ограничен брой яйцеклетки, тогава генерирането на сперматозоиди при мъжете не се прекъсва до самия им край. Не бива обаче да се самозалъгват. След 35 години сперматозоидите постепенно стават толкова бавни, колкото и собственикът им.

Факт 11: Адска конкуренция

Знаете ли колко сперматозоида се борят всеки път за вниманието на една яйцеклетка? Цели 200 милиона!

Факт 12: Много малко

Един възрастен мъж отделя само 2-6 ml семенна течност наведнъж. Това е около половин чаена лъжичка. Не e кой знае колко много!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts